Teiginiai

Nuotraukos su nepaliestais gaisro pastatais ir aplinkui išdegusiais plotais – iš gaisrų Havajuose. Vietos valdžia prisidengusi verslininkų vardu ketina išpirkti nuniokotą vietiniams priklausančią žemę ir statyti čia išmanųjį miestą.

Verdiktas

Paviešintos nuotraukos nėra susijusios su gaisrais Havajuose. Juose užfiksuoti sėkmės pavyzdžiai, kaip namų savininkams pavyksta apsisaugoti nuo laukinių gaisrų tinkamai įrengiant buferines zonas ar įsigyjant purkštuvų sistemas. Fotografijos internete naudojamos jau kelis metus. Gaisrų Havajuose priežastis oficialiai dar nėra nustatyta, tačiau ekspertai teigia, jog prie jų plitimo smarkiai prisidėjo tam itin palankios gamtos sąlygos, o juos sukelti galėjo didžiulių vėjų neatlaikiusi elektros infrastruktūra.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paviešintos nuotraukos nėra susijusios su pastaruoju metu Havajus niokojusiais laukiniais gaisrais. Jos internete publikuojamos jau daug metų kaip pavyzdžiai, kaip įmanoma sėkmingai užgesinti gaisrus.
Klaidinanti žinutė

Pavyzdžiui, pirmoji nuotrauka 2011 metais buvo panaudota edukaciniame reportaže, kuriuo pasidalino JAV Sent Luiso apygardos „Youtube“ paskyra. Filmuke pasakojama, kaip apsaugoti namus nuo gaisro.

Antroji nuotrauka daryta 2017 metais po to, kai Kanzaso valstijoje siautėjo laukiniai gaisrai. Vietos žiniasklaida pranešė apie namą, kuris sėkmingai ištvėrė gaisrą, o jo savininkė Danielle Tajchman kartu su vyru už tai dėkojo „kvailoms karvėms“, dėl kurių įpročių aplink namą nuolat veikė veją drėkinantys purkštuvai, neleidę gaisrui išplisti. Savo „Facebook“ paskyroje nuotrauka pasidalinusi pora rašė: „Jau keletą savaičių purkštuvai veikia viršvalandžius, nes karvės mėgsta ėsti mūsų veją, o kadangi dar nesutvarkėme tvoros, pagalvojome, kad esant geram orui galime pabandyti auginti žolę, kol jos ten yra!“ (čia).

Fragmentai iš klaidinančios žinutės

Trečioji nuotrauka taip pat nebuvo nufotografuota gaisrų Havajuose metu. Ja 2022 m. liepą dalinosi interneto svetainė westernwildfire.ca, kurioje aptarta, kaip šiaurės rytų Minesotoje kilus gaisrui šalia pastatų esančios išorinės priešgaisrinės purkštuvų sistemos apsaugojo statinius ir šalia jų esančią augmeniją (čia). Be to, kovo 2 d. „Facebook“ paskyra „Western Australia Bushfire Information“ šią nuotrauką panaudojo savo viršelyje, ant jo užrašydami užrašą anglų kalba, reiškiantį „Aš netikiu sėkme, aš tikiu pasiruošimu“ (čia).

Paskutinė nuotrauka jau daug metų įvairiose interneto svetainėse naudojama siekiant parodyti, kaip reikia tvarkyti aplinką vietovėse, kuriose didelė laukinių gaisrų tikimybė. Straipsniuose, iliustruotuose šiuo atvaizdu, aiškinama, kad pakankama buferinė zona aplink namą ir kiemą, kurioje nebūtų augalų, kuriais plinta gaisras, padeda apsaugoti turtą nuo nelaimės.

Nors gaisro, kurio metu buvo padaryta ši nuotrauka, identifikuoti nepavyko, pirminiu vaizdo šaltiniu nurodomas Kalifornijos miškininkystės ir priešgaisrinės apsaugos departamentas (čia).

Po to, kai Havajus nusiaubė vieni didžiausių visoje JAV gaistų, socialiniuose tinkluose pradėtos platinti nepagrįstos versijos, esą gaisrai buvo sukelti tyčia, kad vėliau iš vietinių Maui saloje įsikūrę įžymūs žmonės galėtų pigiai įsigyti žemę. „Melo detektorius“ apie tai jau rašė čia.

Žinutėse, kuriose panaudotos su įvykiais Havajuose nesusijusios nuotraukos, taip pat peršama panaši išvada, tačiau ji neturi pagrindo. Tyrėjai vis dar tiria versijas, kas galėjo sukelti katastrofiškus padarinius palikusius gaisrus, tačiau labiausiai tikėtina jog jiems išplisti padėjo itin stiprūs uraganiniai vėjai ir kelis mėnesius iš valstijos nesitraukusi sausra. Viešumoje taip pat ne kartą kartota versija, jog gaisrus galėjo sukelti oro sąlygų neatlaikiusi elektros infrastruktūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją