Teiginiai

Gaisrai Maui saloje buvo įžiebti tyčia tam, kad įžymybės, saloje turinčios nekilnojamojo turto, iš vietinių galėtų pigiau perpirkti žemę (čia).

Verdiktas

Melas. Nors tiksli gaisrų priežastis dar nėra nustatyta, tyrėjai tikrina versiją, kad juos sukelti galėjo dėl didžiulių vėjų nutrūkę elektros laidai. Prie staigaus gaisrų plitimo prisidėjo kelis mėnesius Havajus kankinusi sausra ir itin stiprūs uraganiniai vėjai bei aukšta temperatūra. Tik trys internete išvardytos įžymybės, Oprah Winfrey, Jimas Carrey'is ir Jeffas Bezosas, turi rezidencijas Maui saloje, tačiau vietos, kuriose jie įsikūrę, pakankamai nutolusios nuo vietovių, kurias nuniokojo gaisras. Tuo tarpu kiti išvardyti žymūs žmonės arba yra įsikūrę kitose Havajų salose, arba prieš kelis metus savo turtą Havajuose pardavė, arba niekada tokio turto neturėjo.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paviešintas įžymybių, kurios neva turi rezidencijas Maui saloje sąrašas. Tarp jų atsidūrė Oprah Winfrey, Jeffas Bezosas, Lady Gaga, Julia Roberts, Billas Gatesas ir kiti. Sąrašu pasidalinusiųjų teigimu, Havajuose kilus gaisrams prabangios šių žmonių vilos liko nepaliestos todėl, kad gaisras buvo specialiai sukeltas, siekiant išdeginti vietos žmonių teritorijas, kad jie būtų priversti žemes parduoti.

„Šiandien vietos pareigūnai sako, kad federalinė vyriausybė yra pasirengusi išpirkti iš likusių gyvų vietinių pakrantėje esančias žemės, kurias jie anksčiau buvo atsisakę parduoti. Matote, prie kranto liko nedaug vietos...“, – rašė viena tokia žinute pasidalinusi „Facebook“ vartotoja. Tačiau tokia iškelta gaisrų priežasties versija ne tik nesutampa su oficialių šaltinių informacija, bet kai kurios išvardytos įžymybės apskritai neturi nekilnojamojo turto netoli gaisro plitimo vietų.

Klaidinančios žinutės

Ką žinome apie gaisrus Maui saloje?

Rugpjūčio 8 d. įsiplieskę gaisrai Maui saloje vadinami vienais tragiškiausių pastarųjų metų gaisrų JAV istorijoje. Aukų skaičius jau perkopė 100, dar apie 1000 žmonių laikomi dingusiais. Nors vis dar vyksta tyrimas gaisrų priežasčiai nustatyti, dauguma žiniasklaidos priemonių įvardija tą pačią versiją, kurią tikrina ir tyrėjai – kad gaisrai galėjo įsiplieksti dėl nutrūkusių elektros tinklų ir kad tam galėjo padaryti įtaką didžiausios valstijoje elektros tiekimo kompanijos „Hawaiian Electric“ sprendimai.

Ekspertai sutaria, kad gaisrų plitimui milžinišką įtaką padarė nepalankios oro sąlygos – itin stiprūs vėjai, kuriuos sukėlė uraganas „Dora“, aukšta oro temperatūra ir žolę išdžiovinusi dar gegužės mėnesį prasidėjusi sausra.

Kai kurie nukentėję Lahainos, vietos, kurią gaisrai nuniokojo labiausiai, gyventojai įmonę „Hawaiian Electric“ padavė į teismą dėl nepakankamai patvarios įrangos ir laiku nepriimto sprendimo išjungti elektros tiekimą. Elektros išjungimas valstijose, kurios dažnai kenčia nuo laukinių gaisrų, pavyzdžiui, Kalifornijoje, esant ekstremalioms oro sąlygoms, yra įprasta praktika.

Tuo tarpu „Hawaiian Electric“ paaiškino, kad elektros išjungimas galėjo sukelti dar baisesnių padarinių, nes tokiu atveju galėjo nukentėti medicinos įstaigose gydomi žmonės, kurių gyvybinėms funkcijoms palaikyti būtini elektros prietaisai.

Kodėl kilus gaisrams nenukentėjo įžymybių namai?

Ne visi internete išvardyti žinomi žmonės turi rezidencijas Maui saloje, be to, kai kurie joje esantys prabangūs pastatai buvo dideliu atstumu nutolę nuo gaisrų vietos.

Pavyzdžiui, Baracko Obamos rezidencija yra Oahu, o ne Maui, saloje, kuri nuo gaisrų vietos nutolusi maždaug 110,32 km atstumu.

Lady Gaga neturi rezidencijos Havajuose, jai priklauso nekilnojamo turto objektai Holivude, Malibu ir Niujorke.

Billas Gatesas ir Melinda Gates 1994 m. susituokė Maui saloje, tačiau nėra jokių duomenų, kad milijardierius šioje vietoje turėtų nekilnojamojo turto. Faktų tikrintojai „AFP Fact Check“ taip pat gavo vietos nekilnojamojo turto agento Anthony Sayles patvirtinimą, kad, jo žiniomis, B. Gatesas Maui saloje jokios rezidencijos neturi.

Julia Roberts, nors turėjo nekilnojamojo turto Havajuose, jį pardavė 2016 m. (čia). Be to, aktorės rezidencija buvo įsikūrusi Kauai saloje, kuri nuo Maui salos yra nutolusi maždaug 360,69 km (čia). Toje pačioje saloje buvo ir Willo Smitho su žmona atostogų rezidencija, tačiau įsigiję ją 2015 m., jau 2017 m. namą pora pardavė (čia). Tai – ne vienintelė rezidencija Kauai saloje, priklausiusi W. Smithui. 2011 m. buvo parduotas pirmas aktoriaus šioje vietovėje įsigytas namas.

Milijonieriaus Larry Ellisono 2022 m. įsigyta rezidencija taip pat yra kitoje Havajų saloje – Lanai (čia). Ją nuo Maui skiria 61,9 km atstumas.

Tik trys žmonės iš internete išplatinto sąrašo turi rezidencijas Maui saloje, kurioje ir įsiplieskė gaisrai, tai – O. Winfrey, J. Carrey'is ir J. Bezosas. Nors tikslus O. Winfrey adresas nėra žinomas, jos rezidencija įsikūrusi kaimo vietovėje netoli Kula miško rezervato į pietvakarius nuo salos, o nuo šios vietos iki artimiausių gaisraviečių – maždaug valanda kelio automobiliu, taigi, tai paaiškina, kodėl garsios moters namų nesuniokojo stichija. Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad O. Winfrey teikė humanitarinę pagalbą nukentėjusiems gaisrų metu ir į Wailuku prieglaudą gabeno higienos reikmenis, patalus ir kitus būtinus daiktus ten apsistojusiems žmonėms.

J. Carrey'o rezidencija įsikūrusi pietinėje salos dalyje, Wailea vietovėje, kuri nuo labiausiai nukentėjusios gaisrų metu Lahainos nutolusi maždaug 44 km ir nuo liepsnų nenukentėjo (čia).

J. Bezoso prabangūs namai taip pat nėra šalia gaisro taškų, jie yra La Perouse įlankoje, o šią vietą nuo artimiausios gaisravietės Pulehu-Kihei skiria maždaug 18,6 km.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją