Teiginiai

mergaitė, kuri buvo išgelbėta 3 kartus po Izraelio kariuomenės atakų Gazos Ruože. Ta pati mergaitė, tie patys rūbai ir net ta pati šukuosena. Taip meluojama visam pasauliui.

Verdiktas

Melas. Mergaitė nuotraukose yra Sirijos gyventoja, o jos nuotraukos darytos Alepo mieste 2016 m. rugpjūčio 27 d., kai prieš civilius gyventojus, dalyvavusius laidotuvėse, buvo surengta ataka. Visas tris nuotraukas skiria tik kelių minučių tarpas, taigi, visose jose – ta pati mergaitė, nufotografuota tą pačią dieną, kai vyko sužeistųjų gelbėjimas iš pastato nuolaužų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintoje fotografijoje vaizduojama mergaitė, kurią griuvėsių fone neša trys skirtingi vyrai. Šio vaizdo kai kuriems interneto vartotojams pakako tvirtinti, esą palestiniečiai tik vaidina, kad kenčia nuo Izraelio atakų Gazos Ruože.

„Mergaitė, kuri buvo išgelbėta 3 kartus po Izraelio atakų Gazos Ruože... Ta pati mergaitė, tie patys rūbai ir net ta pati šukuosena..... taip naciai meluoja visam pasauliui“, – komentaruose rašė kai kurie atvaizdu pasidalinę vartotojai.

Klaidinanti žinutė

Tačiau „Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, kad mergaitė nėra susijusi su šiuo metu vykstančiu Izraelio ir teroristinės grupuotės „Hamas“ karu, be to, netiesa ir tai, kad ši scena buvo suvaidinta, siekiant manipuliuoti tais, kas matys nuotrauką.

Visos trys nuotraukos buvo padarytos tą pačią dieną – 2016 m. rugpjūčio 27 d. Sirijoje, Aleppo mieste. Kaip pranešė pasaulio žiniasklaida (čia, čia ir čia), į sukilėlių užimtame Alepo mieste vykusias laidotuves buvo nukreiptos dvi bombos. Kaip pranešė Sirijos žmogaus teisių observatorija, atakos metu žuvo 16 žmonių, o aktyvistų valdomas Alepo žiniasklaidos centras šį skaičių padidino iki 24 žuvusiųjų.

Tos pačios ant rankų nešamos mergaitės nuotraukas galima rasti keliuose panašiu metu skirtingų žiniasklaidos priemonių skelbtuose straipsniuose. Šalia jų nurodomas ir nuotraukų autorius – „AFP“ fotogratas Ameeras Alhalbi.

Mergaitės nuotraukos kėlė kontraversiją vos tik joms pasirodžius ir dažnai buvo pasitelkiamos Bašarą al Asadą palaikančių žiniasklaidos priemonių kaip įrodymas, kad Sirijos opozicija ir „Baltieji šalmai“ falsifikuoja pranešimus apie atakas ir civilių žūtis.

Kad išsklaidytų kilusias abejones, „AFP“ (čia) ir nuotraukas daręs fotografas paaiškino (čia), kokios aplinkybės lėmė trijų nuotraukų su ta pačia mergaite bet skirtingais gelbėtojais atsiradimą. Fotografo teigimu, visas tris nuotraukas skyrė tik kelių minučių tarpai. Tik įvykus sprogimams, pirmoje nuotraukoje, mergaitė matoma vieno iš civilinės gynybos narių rankose. Vyras ją kartu su kita mergaite iškelia iš griuvėsių ir perduoda savanoriui civiliui. Galiausiai mergaitė patenka į paramedikų rankas ir yra išvežama į ligoninę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją