Teiginiai

Ukrainos ambasada Prancūzijoje buvo apipurkšta mėšlu.

Verdiktas

Melas. Internete išplatintas reportažas buvo suklastotas. Jame rodomas netikras Ukrainos ambasadoriaus Prancūzijoje laiškas, o nufilmuotame mėšlu apipilamame pastate yra įsikūrusi Dižono regiono taryba, o ne Ukrainos ambasada.

Melo detektoriaus komentaras

Internete išplatintame kelių sekundžių trukmės vaizdo reportaže pasakojama apie Prancūzijos ūkininkų ir Ukrainos ambasados konfliktą. Rašoma, esą Ukrainos ambasada oficialiu ambasadoriaus pasirašytu laišku paprašė ūkininkų stabdyti demonstracijas. Toks žingsnis neva supykdė protestuotojus, todėl šie apipurškė ambasados pastatą mėšlu. Įrašo šaltiniu nurodoma „Euro News“.

Vis dėl to, kelios reportažo detalės įrodo, kad tai – tik dar vienas bandymas propaganda atakuoti Ukrainą ir gadinti jos įvaizdį Vakarų šalyse.

Klaidinanti žinutė

Visų pirma, įraše parodomas neva Ukrainos ambasadoriaus Prancūzijoje pasirašytas laiškas. Šiuo metu ambasadoriaus šioje šalyje pareigas eina Vadymas Omelchenko (čia). Internete galima rasti daugiau jo pasirašytų dokumentų, pavyzdžiui, Neuilly merui siųstą laišką (čia). Jame matomas parašas visiškai nesutampa su tuo, kuris matomas socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše.

Kairėje – suklastotas dokumentas, dešinėje – tikras Ukrainos ambasadoriaus pasirašytas laiškas

Reportaže matomame suklastotame laiške nurodomas ir Ukrainos ambasados adresas – Avenue de Saxe 21, Paryžius. Nors šis adresas – teisingas, tačiau akivaizdu, kad pastatas, kuriame įsikūrusi ambasada ir tas, ant kurio purškiamas mėšlas vaizdo įraše, nėra tie patys. Tuo nesunku įsitikinti palyginus įrašo kadrus su Ukrainos ambasados Paryžiuje atvaizdu iš „Google Street“.

Kairėje – pastatas iš vaizdo įrašo, dešinėje – tikrasis Ukrainos ambasados Paryžiuje pastatas

Kad istorija apie ūkininkų ir Ukrainos ambasados konfliktą yra išgalvota įrodo ir suklastotame dokumente nurodoma data – 2024 m. vasario 7 d. Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką galima rasti to paties vaizdo įrašo kopijų, į socialinius tinklus įkeltų keliais mėnesiais anksčiau – 2023 m. gruodžio mėnesio gale (čia ir čia). Įrašuose šalia šių reportažų nurodoma, kad jie nufilmuoti prie Dižono regiono tarybos pastato, į kurį ūkininkai, protestuodami prieš didelius žemės ūkio sektoriui taikomus mokesčius, ir paleido mėšlo srovę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją