Teiginiai

Pasirodė riboto leidimo vaikiškas žaislas – Baphomet Barbie (archyvas).

Verdiktas

Melas. Barbė – Bafometas, kaip ir kitos religinius veikėjus ar šventuosius vaizduojančios lėlės, nėra žaislai, sukurti vaikams. Tai – menininkų poros iš Argentinos darbas, kurį 2015 m. jie pristatė parodoje Buenos Airėse.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai dalinasi nuotraukomis, kuriose lėlės Barbės dėžėje matyti Bafometo figūra, o ant dėžės – užrašas „Barbie baphomet“. Dėžės apačioje nupieštas dar vienas satanistų simbolis – pentagrama. Nuotraukomis pasidaliję vartotojai tikina, kad tai – riboto leidimo žaislas vaikams, kuris netrukus gali atsirasti parduotuvėse, o rusiški portalai dar ir nurodė, kad tokį žaislą išleido didžiausias žaislų gamintojas pasaulyje „Mattel“. Straipsniuose taip pat nurodyta esą tie patys gamintojai sukūrė ir daugiau kontraversiškų lėlių – Barbę ir Keną – nukryžiuotuosius, Barbę – Mergelę Mariją ir pan.

Klaidinančios žinutės

Žodis „Bafometas“ pirmą kartą buvo panaudotas Tamplierių proceso protokoluose (XIV a. pr.). Nors jo reikšmė nėra aiški, manyta, kad tamplieriai garbino stabą, kurį vadino Bafometu. Bafometas, sietas su erezija ir satanistinėmis praktikomis, ezoterikų vaizduotas kaip pabaisa su vyro lyties organu ir moters krūtimis, demono sparnais ir ožio kanopomis bei galva. Bafometo atvaizdą XIX amžiuje sukūręs prancūzų okultistas Elifasas Levi figūrą vadino „Mendeso Ožiu“ (čia).

Vėliau Bafometas susietas su masonais, esą ložės nariai taip pat garbino šį stabą, ir opozicija katalikybei – šėtono simboliu.

Socialiniuose tinkluose ir portaluose pateikta informacija, esą tokį žaislą išleido kompanija „Mattel“ ar kad tai – riboto leidimo žaislas vaikams, yra neteisinga. Iš tiesų Barbę – Bafometą bei kitus religinius veikėjus vaizduojančius žaislus sukūrė menininkai iš Argentinos Emiliano Paolini ir Marianela Perelli.Barbės turėjo būti eksponuojamos parodoje „Barbie Plastic Religion“ 2014 m. Buenos Airėse, tačiau parodą teko atšaukti. Menininkai susidūrė su dideliu religinės bendruomenės pasipriešinimu – skundais ir grasinimais, todėl, nenorėdami įžeisti religinių įsitikinimų, nusprendė parodos neatidaryti (čia).

Vis dėlto, 2015 m. menininkams pavyko atidaryti parodą ir parodyti savo darbus publikai. Renginys įvyko nedidelėje meno galerijoje Buenos Airėse, jame pademonstruotos 33 unikalios lėlės, vaizduojančios populiarius Lotynų Amerikos šventuosius ir kitas religines figūras (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją