Teiginiai

Socialinių tinklų naudotojų teigimu, Nigeryje atrastas naftos telkinys.

Verdiktas

Melas. Nufilmuota trykštanti nafta ne Nigeryje, o Libijoje. Vaizdo įrašas panaudotas melagingoms spekuliacijoms skleisti esą naujai atrastas naftos telkinys kitoms valstybėms, pavyzdžiui, Prancūzijai ar JAV, gali tapti pretekstu įsivelti į konfliktą Nigeryje ir pasisavinti šalies gamtinius išteklius.

Melo detektorius komentaras

Atlikus atvirkštinę „Google“ vaizdų paiešką atrastas ne vienas toks vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad užfiksuota nafta yra Afganistane, Saudo Arabijoje arba Nigeryje. Panašu, kad socialiniame tinkle „Tik tok“ pavyko atrasti vaizdo įrašo originalą (jame nėra ir Nigerio vėliavos). 2023 m. rugpjūčio 1 naudotojas paskelbė tokios pat trukmės vaizdo įrašą, o įrašo aprašyme arabiškais rašmenimis paskelbtos dvi grotažymės: Awbari, Pietų Libija (arab. اوباري_ليبيا_الجنبو_اليبي) ir Acacus, Pietų Libija (arab. اكاكوس_جنبو_اليبي ) (čia). Rugpjūčio 22 d. šis vaizdo įrašas turėjo apie 5,7 mln. peržiūrų.
Klaidinančios žinutės

Jei pamatysime senesnius šio naudotojo „Tiktok“ įrašus, pamatysite vaizdų iš dykumos, o svarbiausia – iš naftos telkinių. Balandžio 8 d. paskelbtas vaizdo įrašas apie išsiliejusią naftą panašus į originalą.

Įsitikinti, ar tai tikrai Libija padeda kelios nuorodos. Pirma, vaizdo įrašuose galima pamatyti automobilių valstybinius numerius, kurie atitinka Tripolio (Libijos sostinės) registraciją. Taip pat valstybinių numerių dešinėje pusėje arabiškai parašyta Libija (arab. ليبيا) (čia). Atlikus vietovių Awburi ir Acacus paiešką per „Google maps“ matome, kad šios vietovės išties randasi pietvakarių Libijoje, o čia randasi Al-Fil ir Šararos naftos telkiniai (čia).

Žinutės apie naftą Nigeryje pradėjo plisti praėjus kelioms savaitėms po perversmo šioje šalyje. Liepos 26 d. prezidento Mohamedo Bazoumo gvardijos kareiviai nušalino jį nuo pareigų – tai jau trečias perversmas per daugelį metų. Perversmo vadovai teigia norintys užkirsti kelią tolimesnėms ekonominėms ir saugumo problemoms (čia).

Po įvykusio perversmo šiai Vakarų Afrikos valstybei tenka susidoroti ne tik su politine krize, bet ir su skleidžiama dezinformacija. Anot Al-Jazeera, pastebėtas antivakarietiškų ir prorusiškų paskyrų aktyvumas skleidžiant melagingus teiginius apie Nigerį (čia). Neva Prancūzija mėgins įsitraukti į konfliktą, kad paremtų nuverstą Nigerio prezidentą arba Rusijos karinė grupuotė „Wagner“ vykdys operacijas, siekdama palaikyti perversmą sukėlusią valdžią. Taip pat aktyviai platinamas naratyvas esą kitos šalys gali įsitraukti į konfliktą šioje Afrikos valstybėje, kad pavogtų šalies gamtinius išteklius.

Apie su Nigerio perversmu susijusias klaidinančias naujienas „Melo detektorius“ rašė ir anksčiau, kai internete ėmė plisti verkiančio juodaodžio vyro vaizdo įrašas su teiginiais esą tai – nuverstos Nigerio vyriausybės finansų ministras (čia). Internete teigta, kad jis verkia po to, kai perversmo lyderiai vyrui pateikė ultimatumą – atsiskaityti už dingusias lėšas arba būti sušaudytam. Tačiau paaiškėjo, kad vaizdo įrašas buvo nufilmuotas dar 2021 m., o jame – ne finansų ministras, o Nigerio teisingumo ministras Marou Amadou, emocingai sureagavęs į paskyrimą tapti Nigerio ambasadoriumi Etiopijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją