Teiginiai

A. Navalno sutuoktinė turi problemų su priklausomybe alkoholiui. Net Vakarų kuratoriai susimąstė apie Rusijos nesisteminės opozicijos lyderio pakeitimą.

Verdiktas

Melas. Nėra jokių įrodymų, kad A. Navalno našlė Julija Navalnaja turėtų kokių nors problemų dėl alkoholio vartojimo. Nėra ir bent jau viešų diskusijų, kad J. Navalnaja negalėtų būti Rusijos opozicijos lydere.

Melo detektoriaus komentaras

Naujienos apie tai, kad J. Navalnaja yra priklausoma nuo alkoholio pasklido tik rusų propagandiniuose portaluose ir „Telegram“ kanaluose (čia ir čia).

Juose teigiama, kad nuolatinis J. Navalnajos girtavimas sukėlė kivirčą su dukra Daria, kuri nerimavo dėl motinos ir jos elgesio pasekmių šeimos įvaizdžiui. Be to, esą Vakarų lyderiai dėl to, kad J. Navalnaja yra priklausoma nuo alkoholio, galvoja apie nesisteminės Rusijos opozicijos lyderio pakeitimą. Nurodoma, kad tiek apie tariamą našlės priklausomybę, tiek apie Vakarų požiūrį į ją praneša J. Navalnajos aplinkoje esantys šaltiniai.

Tokią žinią apie tariamą J. Navalnajos priklausomybė alkoholiui ėmė skleisti ir Lietuvos socialinių tinklų vartojai, kurie pažodžiui išvertė tai, ką dėsto rusų propagandistai.

Klaidinanti žinutė

Kad žinia atrodytų įtikinamiau, ji iliustruota ne itin reprezentatyvia J. Navalnajos nuotrauka. Tačiau ji daryta šiemet vasario 16 dieną Miuncheno saugumo konferencijoje, vos kelios valandos po to, kai J. Navalnaja sužinojo apie savo vyro mirtį. Todėl natūralu, kad ji nuo verkimo yra patinusi.

„Google“ paieška nei rusų, nei anglų kalba nesuteikė jokios apčiuopiamos ir patikimos informacijos, kad J Navalnaja gali turėti priklausomybė nuo alkoholio, viešumoje nėra nė vienos nuotraukos, kur ji būtų užfiksuota neblaivi (čia ir čia).

Teiginį, kad „nuolatinis J. Navalnajos girtavimas sukėlė kivirčą su dukra Daria“ paneigia „Reuters“ straipsnis, kuriame teigiama, kad J. Navalnaja, praėus kelioms dienoms po vyro mirties, nuskrido pas dukrą į JAV, kad viena kitą paguostų (čia).

Patikimoje žiniasklaidoje iki šiol svarstoma, kad J. Navalnaja gali suvienyti Rusijos opoziciją ir daugelis jos veliono vyro bendražygių, nepriklausomų apžvalgininkų pripažįsta, kad ši moteris turi visas reikiamas savybės.

Praėjus trims dienoms po vyro Aleksejaus mirties vasario 16-ąją, Julija Navalnaja viešai paskelbė, kad tęs jo darbą ir perims jo Antikorupcijos fondo (FBK) valdymą. J. Navalnaja teigė esanti pasiruošusi laukti ir kovoti dėl geresnės Rusijos tiek, kiek reikės. Pasak jos, pasiduoti dabar reikštų, kad jos vyro pastangos, aukos ir mirtis būtų buvę veltui (čia ir čia).

Tai jau ne pirmas, kai viešojoje erdvėje bandoma apjuodinti J. Navalnają. Socialiniuose tinkluose plito vaizdo įrašas, kuriame teigta, kad A. Navalno motina apkaltino marčią, kad ji įtikino A. Navalną grįžti į Rusiją, žinodama, kad jis bus suimtas, ir privertė jį jai perrašyti visą savo turtą ir pinigus. „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad šis įrašas buvo suklastotas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją