Teiginiai


„Mattel“ parduoda nėščias lėles Kenus.

Verdiktas


Melas. Žaislų gamintojas „Mattel“ nepranešė apie naują nėščią lėlę Keną ir jos nepardavinėja. Internete plintantis vaizdo įrašas yra sukurtas satyrinio naujienų portalo „The Babylon Bee“.

Melo detektoriaus komentaras


Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką paaiškėjo, kad internete plintantys vaizdo įrašai atsirado iš satyrinės interneto svetainės „The Babylon Bee“. 2022 m. birželio 7 d. „Babylon Bee“ įkėlė vaizdo įrašą į „Youtube“ kanalą tokiu pavaidinimu: „Įmonė „Mattel“ pristatė naują nėščią lėlę Keną“ (čia).

Barbie.com“ internetinėje parduotuvėje nėra galimybės nusipirkti nėščios lėlės Keno ir nėra naujienų apie jos išleidimą (čia).

Klaidinanti žinutė

„The Babylon Bee“ save pristato kaip „Geriausia pasaulyje satyros svetainė, visiškai neklystanti dėl savo teisingų teiginių. Rašome satyrą apie krikščioniškus, politinius ir kasdienio gyvenimo dalykus“ (čia).

Labai svarbu atskirti satyrą nuo tikrų, faktais pagrįstų naujienų. „Melo detektorius“ jau ne kartą rašė kaip satyrinis turinys tampa įrankiu skleisti klaidingą informaciją. Pavyzdžiui, internautai dalinosi satyrinio straipsnio antrašte, kad neva „Tik Tok“ kūrėja Dylan Mulvaney tapo Ukrainos ginkluotojų pajėgų atstovė spaudai (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją