Teiginiai

Įstojus į ES Lietuva tapo sparčiausiai nykstančia valstybe pasaulyje.

Verdiktas

Melas. Lietuvos gyventojų skaičius pradėjo mažėti ne 2004 metais, kai šalis įstojo į ES, o nuo 1991 metų. Be to, Lietuva nėra sparčiausiai nykstanti valstybė pasaulyje, sparčiau nyksta Bulgarija.

Melo detektoriaus komentaras


Remiantis JT prognozėmis, 10 šalių, kurių gyventojų skaičius sparčiausiai mažėja, yra Rytų Europoje, o vos kelios šalys yra Vidurio ir Šiaurės Europoje. Skaičiuojama, kad Bulgarijoje, Latvijoje, Moldovoje, Ukrainoje, Kroatijoje, Lietuvoje, Rumunijoje, Serbijoje, Lenkijoje ir Vengrijoje iki 2050 m. gyventojų skaičius sumažės 15 proc. ar daugiau (čia).

Nurodoma, kad Bulgarijoje iki 2050 metų gyvebtojų skaičius sumažės 23 proc., Latvijoje – 22 proc., Moldovoje – 19 proc., Ukrainoje – 18 proc., Kroatijoje, Lietuvoje, Rumunijoje – po 17 proc. Lenkijoje – 15 proc.

„Daugelis pokomunistinių Vidurio ir Rytų Europos šalių artėja prie didelio demografinio nuosmukio“, – teigė Tomas Sobotka, Wittgenstein centro, analizuojančio gyventojų skaičiaus dinamiką, vadovaujantis tyrėjas. „Ir, be to, daugelis jau patyrė didžiulį gyventojų skaičiaus mažėjimą per pastaruosius 25 metus“, – pridūrė jis. Anot jo, šį gyventojų skaičiaus mažėjimą lemia trys veiksniai – mažėjantis gimstamumas, didžiulė emigracija ir palyginti didelis mirtingumas. „Taigi, nors Vakarų ir Pietų Europos šalys pritraukė daug imigracijos, kuri iš esmės kompensavo žemo gimstamumo padarinius, Rytų Europoje yra dvi problemos – šalys patiria ir emigraciją, ir žemą gimstamumą“, – sako T. Sobotka (čia).

1991 m. Lietuvoje gyveno 3,7 mln. žmonių, tai didžiausias užfiksuotas gyventojų skaičius šalyje. Atkūrus nepriklausomybę, šalies gyventojų skaičius pradėjo mažėti. Tokio proceso priežastys: sovietų armijos karių ir jų artimųjų pasitraukimas iš Lietuvos, akivaizdžiai sumažėjęs gimstamumas, prasidėjusi emigracija. 2013-ieji - tai metai, kai Lietuvoje gyventojų skaičius nebesiekė 3 milijonų. Konstatuojama, kad gyventojų mažėjo dėl emigracijos: geresnis darbas, studijos, geresnės socialinės garantijos (čia).

Klaidinanti žinutė

2024 m. sausio 1 d. gyventojų skaičius Lietuvoje buvo 2 886 515, o tai reiškia, kad per metus Lietuvoje gyventojų padaugėjo 29 236 arba +1,02 proc. Gyventojų skaičius augimas buvo fiksuotas ir 2022 m., jis siekė 1,83 proc. Taigi, gyventojų skaičius Lietuvoje sparčiai mažėjo iki 2019 m., kuomet jis stabilizavosi ir dėl teigiamo migracijos balanso ėmė augti (čia).

Nepaisant šių optimistinių skaičių, prognozuojama, kad Lietuvoje gyventojų skaičius mažės, tačiau ji vis tiek nebus sparčiausiai nykstanti valstybė pasaulyje.

Jungtinės Tautos reguliariai skelbia demografines prognozes, kuriose įvertinama, kaip pasaulio gyventojų skaičius gali pasikeisti per ateinančius kelis dešimtmečius. Naudodami JT vidutinius gimstamumo, mirtingumo ir tarptautinės migracijos įvertinimus, kurie rodo, kad daugelyje šalių gyventojų ir gimstamumo mažėjimas yra mažesnis nei neseniai atliktas Vašingtono universiteto tyrimas, nustatytos 20 šalių, kuriose prognozuojama didžiausias procentaliai gyventojų mažėjimas nuo 2020 iki 2050 m.

Tarp tų šalių 20-ąją vietą užima Italija, nes prognozuojama, kad joje iki 2050 metų gyventojų sumažės 10,1 proc., 15-ąją vietą užima Lenkija – 12 proc., kaimynė Estija yra 13-oje vietoje – 12, 7 proc., trečioje vietoje Latvija – 21,6 proc., antrojoje Lietuva – 22,1 proc., pirmoje Bulgarija – 22,į proc. (čia).

Naujoje Vašingtono universiteto Sveikatos metrikos ir vertinimo instituto mokslininkų ataskaitoje, paskelbtoje medicinos žurnale „The Lancet“, prognozuojama, kad gyventojų skaičius iki 2100 m. pradės mažėti beveik visose pasaulio šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)