Teiginiai


Kinijoje dėl ekstremalių šalčių ežeruose įšalo paukščiai.

Verdiktas


Melas. Nors vasario mėnesį Kinijoje iš tikrųjų buvo užfiksuoti ekstremalūs šalčiai, vaizdo įraše matomi paukščiai nufilmuoti Pietų Dakotoje, JAV. Manoma, kad maždaug 1500 žąsų, besiruošiančių migruoti, užklupo paukščių gripas. Atėjus šalčiams ežeras užšalo, o žąsų kūnai įstrigo lede.

Melo detektoriaus komentaras


Kelių sekundžių trukmės vaizdo siužetas, kuriame matomi ežero lede įšalę paukščiai, sudomino socialinių tinklų vartotojus. Šie puolė šaipytis iš kalbų apie klimato atšilimą, tvirtindami, esą siužetas nufilmuotas Kinijoje, kur dvi dienas iš eilės užfiksuoti ekstremalūs iki -52.3 laipsnių Celsijaus siekę šalčiai, nulėmę paukščių žūtis.

Tiesa, kad Kinijos Sindziango regione vasario 18 d. buvo užfiksuota itin žema temperatūra, kokios šios vietovės gyventojai nematė pastaruosius 64 metus. Kai kur termometro stulpelis nukrito net iki -52.3 laipsnių Celsijaus ir nedaug trūko iki šalčio rekordo, kuris šiuo metu siekia -53 laipsnius (čia).

Tačiau, nors Kinijoje ir spaudė šaltukas, socialiniuose tinkluose išplatintas vaizdo įrašas su šiuo faktu nėra susijęs. Atvirkštinė vaizdų paieška parodė, kad tas pats vaizdo įrašas ir jo kadrai originaliai buvo paviešinti visai kitame kontekste. Pavyzdžiui, platformoje „X“ paskyra „Ground Report“ vasario 21 d. pasidalino to paties vaizdo įrašo kadrais, nurodydama, kad jie buvo nufilmuoti visai ne Kinijoje, o Pietų Dakotoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose (čia).

Klaidinanti žinutė

Paieška pagal raktažodžius internete atskleidė daugiau šią versiją patvirtinančių rezultatų. Portale ark.media įkeltas tas pats vaizdo įrašas su žuvusiais paukščiais, o šalia jo nurodyta, kad Pietų Dakotos ežere medžiotojas aptiko pribloškiantį vaizdą – tūkstančius negyvų užšalusių žąsų. Vaizdo įrašo autorius Seanas Weaveris spėjp, kad rastos negyvos snieginės žąsys greičiausiai tapo Šiaurės Ameriką siaubiančio mirtino paukščių gripo aukomis (čia).

Tikėtina, kad žąsis, kurios šiltuoju metų laiku tupi ant vandens, liga užklupo ruošiantis migruoti. Ežerui užšalus nugaišusių žąsų lavonai įstrigo lede.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją