Teiginiai


Kataro valdžia pažadėjo sukelti pasaulinį dujų trūkumą, jeigu ir toliau tęsis Gazos ruožo bombardavimas.

Verdiktas


Melas. Socialiniuose tinkluose panaudotas vaizdo įrašas buvo darytas prieš 6 metus, Dohos forumo atidarymo iškilmėse. Jame Kataro emyras Tamimas bin Hamadas Al Thani aiškina, kad Palestinos klausimas yra žmonių, ištremtų iš savo žemės, klausimas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose ėmė masiškai plisti žinia, neva perduota Kataro emyro Tamimo bin Hamado Al Thani. Kelių sekundžių trukmės vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota emyro kalba, juo pasidalinę vartotojai perfrazavo, tvirtindami, kad už Gazos ruožo bombardavimą Kataras ketina atkeršyti visam pasauliui nustodamas tiekti gamtines dujas.

„Kataro valdžia sukurs pasaulinį dujų trūkumą kaip dalį savo paramos Palestinai“, – tokiais komentarais dalinosi interneto vartotojai, neva cituodami emyrą, kuris, esą, įraše sako, kad „jei Gazos bombardavimas nesiliaus, nutrauksime dujų tiekimą pasauliui“.

Ši informacija – klaidinga.

Visų pirma, paieška „InVID We Verify“ įrankiu ir „Google Lens“ vaizdų paieškos varikliu leidžia aptikti originalią socialiniuose tinkluose panaudotos vaizdo iškarpos versiją. 7 sekundžių trukmės epizodas iškirptas iš 2017 m. vykusio 17-ojo Dohos forumo, kur Kataro emyras sakė įžanginę kalbą. Taigi, šiam įrašui jau daugiau nei 6 metai ir su dabartiniu Izraelio ir Hamas teroristų grupuotės konfliktu jis negali būti susijęs.

17-ame Dohos forume, kaip nurodoma jo programoje, daugiausia kalbėta apie vystymąsi, stabilumą ir pabėgėlių krizę, atsižvelgiant į humanitarinius, socialinius, religinius ir intelektualiuosius temų aspektus (čia).

Lenkijos tinklaraštininkas, Vidurio Rytų ekspertas, šia tema rašantis tinklaraštį „Puls Lewantu“, Tomasz Rydelek, platformoje „X“ išvertė, ką iš tiesų sakė T. bin Hamadas Al Thani žaibiškai socialiniuose tinkluose išplitusioje ištraukoje. „Saugokitės netikrų naujienų! Ne, Kataro emyras negrasino nutraukti dujų eksporto! Filmuotoje medžiagoje, kuri tariamai įrodo šiuos grasinimus, emyras sako visai ką kita. Jis teigia: „Palestinos klausimas yra žmonių, ištremtų iš savo žemės, klausimas“ (laisvas vertimas). Mačiau, kad kelios lenkų paskyros taip pat gūžtelėjo pečiais. Nesiruošiu nieko kviesti prie lentos, bet bendras kreipimasis – tikrinkite informaciją, kurią perduodate.“, – perspėjo ekspertas (archyvas).

Naujienų portalo „Associated Press“ faktų tikrinimo padaliniui Kataro Tarptautinės žiniasklaidos biuras patvirtino, kad socialiniuose tinkluose išplatinta dezinformacija apie Katarą, taip pat, kad šalis „nepolitizuoja savo suskystintų gamtinių dujų tiekimo ar bet kokių ekonominių investicijų“ (čia).

Pasak nepriklausomą statistiką ir analizę skelbiančios JAV energetikos informacijos administracijos, 2021 m. Kataras buvo šešta didžiausia pasaulyje sausųjų gamtinių dujų gamintoja, antra didžiausia suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksportuotoja ir trečia didžiausia gamtinių dujų atsargų turėtoja pasaulyje (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją