Teiginiai

Jemenas įsitraukė į karą su Izraeliu.

Verdiktas

Melas. Apie atakas prieš Izraelį pranešė Jemeno sostinę užėmusių sukilėlių husių atstovas. Husiai yra tarptautiniu mastu nepripažintas karinis ir politinis judėjimas, jų pareiškimai neatspindi Jemeno vyriausybės pozicijos.

Melo detektoriaus komentaras

Jau kurį laiką socialiniuose tinkluose platinamas pusės minutės trukmės vaizdo įrašas, kuriame matomas uniforma vilkintis ir arabiškai kalbantis vyras. Įrašu pasidalinę teigia, kad tai – momentas, kai Jemenas paskelbė įsitraukiantis į karą su Izraeliu.

„Jemeno armija oficialiai įsitraukė į karą su Izraeliu. Oficialus Jemeno ginkluotųjų pajėgų atstovas Yahya Sarie Anu sakė, kad Jemeno ginkluotosios pajėgos surengė galingą ataką prieš Izraelį sparnuotinėmis raketomis, taip pat daugybe bepiločių orlaivių“, – rašoma vienoje iš socialiniuose tinkluose išplatintų žinučių.

Nors tiesa, kad vaizdo įraše nufilmuotas žmogus yra generolas Yahya Sarea, svarbu tai, kad jo pareiškimai neatspindi oficialios Jemeno pozicijos. Y. Sarea yra šalies sostinę Saną kontroliuojančios sukilėlių grupuotės, husių, atstovas (čia).

Klaidinančios žinutės

Spalio 31 d. Y. Sarea viešai pareiškė, kad sukilėlių grupuotė į Izraelį paleido raketas ir bepiločius orlaivius ir prisiekė, kad tokių atakų bus daugiau, siekiant padėti pasiekti palestiniečių pergalę. Husių judėjimas, oficialiai žinomas „Ansar Allah“ pavadinimu, reiškiančiu „Dievo palaikytojus“, yra šiitų islamistų politinė ir karinė organizacija, atsiradusi XX a. dešimtajame dešimtmetyje Jemeno Saados gubernijoje (čia).

Didėjant trinčiai su Jemeno vyriausybe, jie kariavo partizaninius karus su nacionaline armija ir dalyvavo trumpame pasienio konflikte su sunitais Saudo Arabijoje. 2014 m. pabaigoje husiai užėmė Jemeno sostinę Saną. Dėl šio žingsnio ir didėjančios Irano įtakos sunerimusi Saudo Arabija 2015 m. kovą pradėjo vadovauti Vakarų koalicijai, kuri paremtų Jemeno vyriausybę. Husių sukilėliai perėmė kontrolę šiaurinėje šalies dalyje ir didžiuosiuose gyventojų centuose, o tuo tarpu, tarptautiniu mastu pripažinta Jemeno vyriausybė įsikūrė vakariniame Jemene esančiame Adeno mieste (čia).

Iki husių pareiškimų apie atakas prieš Izraelį Jemene daugiau nei metus buvo palyginti ramu, čia vykdyta sėkminga Jungtinių Tautų taikos misija, o Saudo Arabija vedė derybas su husiais, siekdama nutraukti karą, tačiau pastarųjų mėnesių įvykiai ir agresija prieš Izraelį pakeitė situaciją regione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją