Teiginiai


Interviu metu paklausta, ką prarado ukrainiečių šeimos, Olena Zelenska šypsosi ir nesugeba atsakyti į klausimą.

Verdiktas


Melas. Toks vaizdo įrašas yra suklastotas. Tikrajame vaizdo įraše, kuriame yra visas O. Zelenskos interviu, ji neužsikirsdama ir ašaromis akyse kalba apie tai, ką per karą prarado ukrainiečių šeimos.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose plinta suklastotas vaizdo įrašas, kuris pakomentuotas, kad „į paprastą klausimą, atsako Ukrainos Zelenskio žmona. Visai ne humoras“.

Vaizdo įraše laidos žurnalistas užduoda klausimą, ką prarado ukrainiečių šeimos, o O. Zelenska, užuot atsakiusi, keičia veido išraiškas, jo akys bėgioja, galiausiai ji ima šypsotis.

Klaidinanti žinutė

„Na, ji tikrai nieko neprarado. Atvirkščiai, apsipirkti Paryžiuje buvo puiku“, – tokį vaizdo įrašą pakomentavo kitas juo pasidalijęs internautas.

Tiesa ta, kad šis vaizdo įrašas yra suklastotas. Tai įrodo ir tai, kad toje vietoje, kur O Zelenska šypsosi, atsiranda papildomas užrašas „how it‘s going“ (kaip sekasi).

Tikrasis vaizdo įrašas yra dar 2002 metais spalio 3 dieną pasirodžiusi laida „60 minučių“, kurią veda žinomas žurnalistas Scottas Pelley (čia). Ši laida „Youtube“ platformoje peržiūrėta beveik 600 tūkst. kartų.

Ji buvo filmuojama Kyjive – apie interviu vietą ir dieną sutarta iš anksto neskelbti.

Pats pirmasis S. Pelley klausimas O Zelenskai buvo apie tai, ką kare prarado Ukrainos šeimos. O. Zelenska nė akimirkos nesudvejojo, kaip atsakyti, o juo labiau – nesišypsojo. „Pusė [mūsų] šeimų yra atskirta, [nes] kažkas yra fronte, kažkas išvyko į užsienį gelbėti savo vaikų, kažkas yra [Rusijos] okupacijoje. Žmonės bijo palikti savo [namus] dėl apšaudymo. Jie bijo net bandyti evakuotis. Mes turime tūkstančius mirusiųjų. Šimtai vaikų žuvo“, - interviu teigė O. Zelenska (čia nuo 1 min. 20 sek.).

Tai jau ne pirmas kartas, kai socialiniuose tinkluose bandoma apjuodinti O. Zelenska, kuri tvirtai palaiko savo vyrą – nuo Rusijos besiginančios Ukrainos prezidentą. V. Zelenskį.

Kremliaus propagandą skleidžiančiuose portaluose ir socialinių tinklų paskyrose buvo platinama žinia apie Ukrainos pirmosios ponios O. Zelenskos valdomo labdaros fondo įsitraukimą į prekybą vaikais. Tai paneigė „Melo detektorius“ (čia).

Paneigta ir įvairiose platformose paskleista žinia, kad O. Zelenska, viešėdama Niujorke, prisipirko „Cartier“ papuošalų už daugiau nei milijoną JAV dolerių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją