Teiginiai

Interviu su T. Carlsonu metu V. Putinas teigė, kad Bidenas nevaldo šalies, JAV pietinė siena buvo geriau valdoma nei 2020 metų rinkimai, išreiškė paramą Palestinai, tradicinei šeimai ir gyrėsi Rusijos ištekliais.

Verdiktas

Melas. Socialiniuose tinkluose paviešintos tezės yra klaidingos ir neatspindi interviu metu Rusijos prezidento pasakytų minčių. V. Putinas su T. Carlsonu nekalbėjo apie tradicinės šeimos sąvoką, Izraelio ir Palestinos konfliktą, nesityčiojo iš J. Bideno ar 2020 m. JAV prezidento rinkimų.

Melo detektoriaus komentaras

Vasario 6 d. JAV dešiniųjų pažiūrų žurnalistas T. Carlsonas viešėjo Maskvoje, kur ėmė interviu iš V. Putino. Nors interviu buvo paviešintas tik vasario 8 d., dar nuo interviu ėmimo dienos socialiniuose tinkluose imtos platinti tezės, kuriose esą skelbiamos pagrindinės Rusijos prezidento interviu metu perduotos mintys.

„Keletas šokiruojančių ir puikių ištraukų iš Tuckerio Carlsono interviu su Rusijos prezidentu V.Putinu“, - skeliama vienoje socialiniuose tinkluose paviešintoje žinutėje. Toliau joje išvardijamos tezės, kurias esą išsakė Rusijos vadovas, pavyzdžiui, „kad Bidenas nevaldo šalies“, JAV „pietinė siena buvo geriau valdoma nei tie 2020 metų rinkimai“, „Rusija turi daugiau nei 80 trilijonų dolerių vertės gamtinius išteklius“, „JAV dabar įžengė į tamsų laikotarpį. JAV turi neatsakingą vadovybę, kuri niekam nepavaldi, neatskaitinga“. Tarp tezių taip pat įtraukta kritika Izraeliui, palaikymas Palestinai ir tradicinei šeimai ir kitos.

Nesunku įsitikinti, kad visos šios tezės yra melagingos, o V. Putinas interviu metu nieko panašaus nesakė. Vasario 9 d. Rusijos prezidentūra paviešino interviu transkripciją (čia), be to, visą susitikimo įrašą galima rasti T. Carlsono „Youtube“paskyroje (čia).

Melaginga žinutė

Pavyzdžiui, kalbėdamas apie JAV prezidentą J. Bideną, V. Putinas tik užsimena nepamenantis, kada paskutinį kartą su juo kalbėjo („Neprisimenu, kada su juo kalbėjausi. Neprisimenu, galime pasižiūrėti.“) ir išreiškia prielaidą, kad taikos derybos dėl karo Ukrainoje nutraukimo neįvyko dėl Vašintone, o ne Ukrainoje, priimtų sprendimų („Na, jei Zelenskio administracija Ukrainoje atsisakė derėtis, darau prielaidą, kad jie tai darė Vašingtono nurodymu.“).

V. Putinas taip pat nesityčiojo iš 2020 m. JAV prezidento rinkimų, o apie JAV rinkimų sistemą atsiliepė tik paaiškindamas, kad ją ne iki galo supranta („Kas priima sprendimus rinkimuose – ar įmanoma tai suprasti, kai kiekviena valstija turi savo teisės aktus, kiekviena valstija reguliuoja pati save, kas nors gali būti pašalintas iš rinkimų valstijų lygmeniu. Tai dviejų pakopų rinkimų sistema, mums labai sunku ją suprasti.“).

Interviu taip pat apskritai nekalbama apie tradicinės šeimos sąvoką, o žodis „šeima“ minimas kalbant politine prasme apie tėvynę ir giminiškas tautas. Transkripcijoje nėra užsimenama ir apie didžiulius Rusijos gamtinius išteklius, apskritai nėra minimas Izraelis, Gaza ir Palestina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją