Teiginiai

J. Bidenas užmigo susitikime su Izraelio prezidentu.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įrašas buvo iškirptas siekiant sudaryti įspūdį, kad J. Bidenas susitikimo su Izraelio prezidentu metu užsnūdo, tačiau visas pokalbio įrašas įrodo, jog tai – netiesa. JAV vadovas tuo metu, kai nufilmuota pateikta ištrauka, žvelgė į užrašus, rinkdamasis, ką pasakyti Baltųjų rūmų svečiui, o vėliau pakėlė į jį akis tikindamas, kad amerikiečių įsipareigojimai Izraeliui yra neabejotini.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose paviešintas tik 15 sekundžių trukmės vaizdo įrašas iš JAV vadovo susitikimo su Izraelio prezidentu Baltuosiuose rūmuose. Juo pasidalinę vartotojai tvirtina, esą J. Bidenas susitikimo metu užmigo, mat iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad įraše jis – užsimerkęs. Vis dėlto, peržiūrėjus viso liepos 18 d. vykusio susitikimo įrašą (čia) paaiškėjo, jog tokie teiginiai – klaidingi, o socialiniuose tinkluose išplatinta versija buvo specialiai sumontuota taip, kad atrodytų jog prezidentas snaudžia.
Klaidinančios žinutės

Kelių sekundžių trukmės siužetas užfiksuotas tuo metu, kai J. Bidenas bandė rasti tinkamus žodžius užrašuose, kalbėdamas apie ankstesnes derybas – Izraelio ir Libano ginčą dėl jūros sienos, Izraelio oro erdvės virš Saudo Arabijos atvėrimą Izraeliui bei JAV pasiektą „izraeliečių ir palestiniečių suartinimas politiniu lygmeniu“. Šiuo momentu J. Bidenas kalba labai tyliai, girdėti tik tai, kad jis mini Akabos miestą Jordanijoje, tačiau iš įrašo sudėtinga suprasti kontekstą. Šioje vietoje socialiniuose tinkluose paviešintas įrašas nutrūksta, o pritilusi J. Bideno kalba ir nuleistas žvilgsnis sukuria įspūdį tarsi prezidentas užmigo.

Tačiau stebint visą susitikimo įrašą akivaizdu, jog tai – netiesa, nes po sunkiai girdimo sakinio J. Bidenas tęsia pokalbį replika: „Kaip vakar patvirtinau Ministrui Pirmininkui B. Netanyahu, Amerikos įsipareigojimai Izraeliui yra tvirti ir neabejotini. Taip pat esame įsipareigoję užtikrinti, kad Iranas niekada neįgytų branduolinio ginklo.“

Pokalbis tęsiasi dar kelias minutes po šio pareiškimo ir galiausiai baigiasi I. Herzogo padėka nuo visos Izraelio tautos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją