Teiginiai


J. Bidenas užmigo susitikimo su nukentėjusiais nuo gaisro Havajuose metu.

Verdiktas


Melas. Aukštos kokybės vaizdo įraše iš susitikimo matyti, kad J. Bidenas tik įdėmiai klauso renginio pranešėjo, nuleidęs žvilgsnį į apačią, tačiau jo akys juda. Socialiniuose tinkluose paviešintas itin prastos kokybės vaizdas, siekiant sudaryti melagingą įspūdį esą prezidentas miega.

Melo detektoriaus komentaras


19 sekundžių trukmės reportažas iš JAV vadovo susitikimo su nukentėjusiais dėl gaisrų Havajuose sulaukė socialinių tinklų vartotojų dėmesio. Pasak jų, J. Bidenas jame nufilmuotas miegantis.

JAV prezidentas lankėsi Havajuose rugpjūčio 21 d., po to, kai valstijoje esančią Maui salą nuniokojo to paties mėnesio 8 d. įsiplieskę gaisrai, vadinami vienais didžiausių pastarojo meto laukinių gaisrų visoje šalyje ir pražudę 114 žmonių.

Klaidinančios žinutės

Platformoje „C-SPAN“ po susitikimo paviešintas visas beveik 45 minučių trukmės renginio įrašas.

Maždaug ties 12-a renginio minute vedėja paragina visus susirinkusius paimti šalia stovinčio ranką ir pasimelsti už gaisro aukas. Tarp minios rodomas J. Bidenas, nuleidęs akis su visais susirinkusiais ir susikaupęs. Vėliau susitikimo dalyviai susėda prie stalų, o kartu su jais ir JAV vadovas. Socialiniuose tinkluose atsidūrė epizodai, matomi ties maždaug 19 min. 30 s., kur J. Bidenas nufilmuotas besiklausantis ant scenos kalbančio asmens, nuleidęs akis.

Stebint aukštos raiškos vaizdą akivaizdžiai matyti, kad prezidentas nemiega, bet susikaupęs klausosi, nuleidęs akis žemyn, nes viso įrašo metu jo akys juda. Tuo tarpu socialinių tinklų vartotojai pasidalino itin prastos kokybės įrašu, todėl iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad J. Bidenas miega.

Tai – ne pirma panaši melagiena, kai JAV vadovas apkaltinamas mieguistumu per svarbius susitikimus. „Melo detektorius“ jau paneigė panašius teiginius, paskleistus po J. Bideno susitikimo su Izraelio vadovu (čia) ir po kiek anksčiau, liepą, vykusio susitikimo su Arabų šalių lyderiais (čia).

Panašius klaidingus teiginius dažnai platina Kremliaus režimą palaikančios paskyros ir propagandistai, siekiantys sudaryti įvaizdį, esą J. Bidenas – senas, silpnas ir nepajėgus valdyti didelę šalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją