Teiginiai


Arbatos maišeliuose rastos kirmėlės.

Verdiktas


Melas. Minėtuose vaizdo įrašuose kirmėlėmis pavadinti gabalėliai yra arbatos sudėtyje esančios kvapiosios medžiagos, o ne parazitai.

Melo detektoriaus komentaras


Panašūs vaizdo įrašai socialiniuose tinkluose – ne naujiena. Pavyzdžiui, 2016 metais virusiniu tapo trumpas reportažas, kuriame moteris ant balto popieriaus lapo išbarsto citrinų skonio „Lipton“ arbatos maišelio turinį. Rodydama į pailgas daleles iš arbatos ji aiškina, kad tai – kirmėlės.

Analogiški vaizdo įrašai visai neseniai išplatinti panaudojus kitų gamintojų arbatas. Pavyzdžiui, rugpjūčio 11 d. „Instagram“ paviešintas vaizdo įrašas rusų kalba, patikęs daugiau nei 17 tūkst. žmonių. Įrašo autorė išardo „Tess“ arbatos pakelį ir rodydama į lygiai tokios pat išvaizdos pailgus gabalėlius aiškina, jog arbatoje aptiko kirmėlių.

Rugpjūčio 21 d. „Facebook“ rastame įraše rusų kalba analizuojama kito gamintojo – „Curtis“ arbata „Sunny Lemon“. Įrašo autorė ir šioje arbatoje sako radusi kirmėlių.

Stopkadrai iš klaidinančių vaizdo įrašų

Kas iš tiesų nufilmuota šiuose vaizdo įrašuose?

2016 m. paviešintą melagystę apie citrinų skonio „Lipton“ arbatą išaiškino pati arbatos gamintojo. „Lipton“ savo socialiniuose tinkluose paviešino atsakomąjį vaizdo įrašą, kuriame pademonstruoja, kaip pailgos gelsvos dalelės jas užpylus karštu vandeniu tiesiog ištirpsta. Įraše paaiškinama, kad šios arbatos sudėtyje yra mažų vandenyje tirpių citrinų skonio gabalėlių, kurie ir buvo klaidingai pavadinti kirmėlėmis.

Įsižiūrėjus į visus aptartus vaizdo įrašus akivaizdu, kad visuose juose parodomi panašiai atrodantys gabalėliai, o išanalizavus arbatų sudėtis visose jose galima rasti įvairių priedų. Pavyzdžiui, „Curtis“ arbatos „Sunny Lemon“ sudėtis – juodoji arbata, citrinų žievelės ir gėlių žiedai (čia), taigi, įrašo autorės rastos „kirmėlės“ greičiausiai yra paprasčiausi citrinų gabalėliai.

„Tess“ arbatą „Forest Dream“ sudaro juodoji arbata, sodo avietės kvapioji medžiaga, mėlynių džemo kvapioji medžiaga, juodųjų serbentų lapai, erškėtuogės, kinrožės ir aviečių gabalėliai. Rusiškuose socialiniuose tinkluose ir tinklaraščiuose jau ne kartą kelta panika dėl „Tess“ arbatos maišeliuose neva aptinkamų kirmėlių, tačiau kai kurie komentatoriai paaiškino, kad tai – tik kvapioji medžiaga, kurią sutrynus tarp pirštų pasklinda malonus kvapas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją