Teiginiai


Šių metų sausio mėnesį, Nyderlanduose užfiksuotos tuščios parduotuvių lentynos.

Verdiktas


Melas. Internautai dalinasi kadrais iš 2022 m., o ne 2024 m. Nyderlandų ūkininkai tęsė protestus prieš azoto emisijų įstatymus, todėl blokavo maisto sandėlius ir parduotuvėse nebuvo kai kurių maisto produktų.

Melo detektoriaus komentaras


„Google“ atvirkštinė vaizdų paieška atskleidžia, kad platinami vaizdo įrašai ne iš 2024 m. sausio mėnesio, bet 2022 m. liepos mėnesio (čia). Kiti socialinių tinklų naudotojai dalinosi panašiais vaizdais čia ir čia.

Nyderlandų ūkininkus papiktino vyriausybės planai, pagal kuriuos jiems gali tekti naudoti mažiau trąšų ir mažinti gyvulių skaičių. Liepos 4 d. (pirmadienį), kada parduotuvės turėjo atsivežti šviežias daržoves ir kitas prekes, ūkininkai pradėjo blokuoti kelius ir prekybos centrų maisto sandėlius. Protestai paveikė tokius parduotuvių tinklus Nyderlanduose kaip „Lidl“, „Jumbo“, „Spar“ ir kitas (čia).

Klaidinanti žinutė

2019 m. Valstybės taryba, aukščiausiasis Nyderlandų administracinis teismas, nusprendė, kad esama išmetimo politika pažeidžia Nyderlandų įstatymus ir Europos reglamentus. Nacionalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos apsaugos institutas pranešė, kad labai žalingą azoto poveikį Nyderlandų dirvožemiui galima sustabdyti tik imantis tiesioginių veiksmų. Institutas nustatė, kad ūkininkai yra atsakingi už 46 % šalyje išmetamo azoto kiekio dėl gyvulininkystės (čia).

Anot Nyderlandų vyriausybės, būtina sumažinti azoto ir amoniako emisijas 50 proc. iki 2023 m. Tai pasiekti ūkininkai privalės sumažinti gyvulių skaičių iki 30 proc. ir naudoti mažiau trąšų (čia).

Pirmieji ūkininkų protestai Nyderlanduose prasidėjo dar 2019 m. spalio mėnesį ir paskutinis protestas užfiksuotas 2023 m. birželio mėnesį (čia).

2021 duomenimis, Nyderlandai kasmet augina 4 mln. karvių, 13 mln. kiaulių ir 104 mln. vištų ir yra didžiausia mėsos eksportuotoja Europoje. Tačiau ji taip pat aprūpina daržovėmis didžiąją dalį Vakarų Europos ir yra viena iš svarbiausių agrokultūros eksportuotojų pasaulyje (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją