Papildymas 02.02: siekiant aiškumo pakeista teksto antraštė ir įžanga. „Melo detektorius“ neprieštarauja žinutei apie tai, kad Danijoje nuo vasario 1 d. šalies viduje buvo panaikinti visi COVID-19 ribojimai, tačiau atkreipia dėmesį, kad Danijos lyginimas su situacija kitose šalyse bei platesnio konteksto nepateikimas, kas lėmė ribojimų atšaukimą, gali klaidinti interneto vartotojus.

Įraše teigiama: „Danijos ministrė pirmininkė Mette Fredriksen šįvakar: „Mes sakome viso gero ribojimams ir sveikas sugrįžęs gyvenime, kokį gyvenome iki pandemijos“ [Kalba netaisyta, aut. past.]

Danijos premjerė Mette Frederiksen tikrai paskelbė, kad šalyje ketinama atsisakyti COVID-19 ribojimų. Tačiau toks sprendimas priimtas ne šiaip sau. Danijoje plintant Omicron atmainai, mirčių ir hospitalizacijų skaičius išlieka stabilus, be to – labai aukšti vakcinacijos skaičiai. Jei niekas nesikeis ir siūlymams pritars Danijos Vyriausybė, paskutiniai ribojimai bus panaikinti dar vasario 1 d.

Pasak Danijos sveikatos ir vaistų tarnybos, maždaug 82 procentai Danijos gyventojų yra visiškai paskiepyti dviem dozėmis, iš kurių 50 procentų jau paskiepyti ir sustiprinančiąją doze.

Sveikatos apsaugos ministras Magnusas Heunicke'as paaiškino, kad, nors infekcijų skaičius auga, itin didelė dalis populiacijos yra pasiskiepijusi ir revakcinavusis, todėl intensyvios terapijos skyriuose pacientų nedaugėja.

„Taip yra dėl geros Danijos žmonių valios vakcinuotis – net ir trečiąja doze. Būtent todėl dabar galėsime gyventi laisviau. Esant aukštiems vakcinacijos skaičiams, įmanoma išlaikyti kontroliuojamą situaciją ligoninėse, net šalyje esant daug naujų užsikrėtimų“, – sakė M. Frederiksen.

Taigi tiesiog viešinti informaciją, kad Danijoje laisvinami COVID-19 ribojimai – klaidina. Taip daroma todėl, kad absoliuti dauguma danų yra pasiskiepiję, todėl net užsikrėtę jie neserga rimtai ir neapkrauna sveikatos apsaugos sistemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)