Taisymas: tekste žodis „tabletės“ ir „kapsulės“ panaudotas kaip sinonimai, nors šių žodžių reikšmė skirtinga. Kadangi analizuojamame vaizdo įraše nufilmuotos kapsulės, netinkamai pavartotas žodis „tabletės“ iš teksto pašalinti.

Teiginiai


Kapsulės reaguoja į magnetą, o tai reiškia, kad į jas pridėta kenksmingų žmonėms medžiagų ar grafeno. Prieš vartojant vaistinius preparatus reikėtų patikrinti juos magnetu.

Verdiktas


Manipuliacija. Be papildomo paaiškinimo paviešinti vaizdo siužetai, kuriuose rodoma, kaip vaistiniai preparatai reaguoja į magneto trauką su perspėjimais tikrinti savo vartojamus vaistus gali klaidinti vartotojus. Įraše magnetas reaguoja į kapsulės korpusą dėl to, kad jame yra magnetinių savybių turinčios medžiagos – geležies oksido. Vaistiniuose preparatuose jis paprastai naudojamas kaip dažomoji medžiaga, tuo pačiu apsauganti kapsulės veikliąsias medžiagas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose ir vėl plinta trumpi vaizdo siužetai, kuriuose nufilmuota, kaip magnetas pritraukia kapsules, o vėliau – ir kapsulės apvalkalą, kuriame talpinamos veikliosios medžiagos. Šį kartą į sąmokslo teorijų mėgėjų akiratį pateko preparatas „Kreon Travix“.

Šis vaistas Lietuvoje įtrauktas į receptinių kompensuojamų vaistų sąrašą, juo prekiaujama vaistinėse (čia). Vaisto informaciniame lapelyje nurodoma, kad jo sudėtyje yra kiaulių kasos miltelių, kurių sudėtyje yra fermentų, padedančių virškinti maistą.

Klaidinanti žinutė

Vaistas vartojamas suaugusių žmonių ir vaikų kasos išskiriamosios funkcijos, susijusios su sekreto išskyrimu į virškinimo traktą, nepakankamumui šalinti. Toks nepakankamumas gali išsivystyti tada, kai kasos liaukos nebeišskiria pakankamai fermentų maistui virškinti. Šis sutrikimas dažniausiai pasireiškia žmonėms, kuriems yra cistinė fibrozė, lėtinis pankreatitas ir atlikta kasos operacija.

Informaciniame lapelyje galima rasti ir preparato sudedamąsias dalis. „Kreon“ veiklioji medžiaga - pankreatino milteliai. Granulių branduolį sudaro makrogolis 4000, plėvelę – hipromeliozės ftalatas, cetilo alkoholis, trietilo citratas, dimetikonas 1000. Tačiau daugiausia socialinių tinklų vartotojų dėmesio sulaukė kapsulės korpusas, kuris įraše ir sureaguoja į magneto trauką. Vaisto kapsulės korpusas pagamintas iš želatinos, geležies oksido (E 172), titano dioksido (E 171) ir natrio laurilsulfato (čia).

Čia galima rasti atsakymą, kodėl korpusas sureaguoja į magnetą. Sudėtyje minimas geležies oksidas, kaip ir nurodoma jo pavadinime, yra sudarytas iš geležies ir deguonies atomų. Kaip žinoma, geležis yra magnetinių savybių turintis metalas. Kaip ir geležis, geležies oksidas taip pat turi šių savybių. Tiesa, geležis turi keturis nesuporuotus elektronus, o geležies oksidas – tik du nesuporuotus elektronus. Kadangi dėl nesuporuotų elektronų medžiaga tampa magnetinė, geležies oksidas yra mažiau magnetinis nei geležis. Todėl geležies oksidas vadinamas paramagnetine medžiaga (čia).

Ši medžiaga dažniausiai naudojama kaip dažiklis, tačiau atlieka ir kitą funkciją – apsaugo apvalkale esančias veikliąsias medžiagas nuo aplinkos faktorių. Geležies oksidas plačiai naudojamas ne tik farmacijoje, bet ir maisto ar kosmetikos pramonėje.

Mokslininkai sutaria, kad geležies oksido kaip priedo naudojimas yra saugus, jei neviršijama leistina paros norma (0-0,5 mg/kg kūno svorio per parą) (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją