Teiginiai

JAV ūkininkai išpildami pieną tikisi dirbtinai sukelti badą.

Verdiktas

Manipuliacija. Vaizdo įrašuose JAV ūkininkai tikrai išpila pieną, bet tai vyko per COVID-19 pandemiją, kai ūkininkai buvo priversti išpilti milijonus litrų pieno, nes negalėjo jo parduoti.

Melo detektoriaus komentaras

„Dirbtinai keliamas badas“ – teigia viena moteris socialiniame tinkle „Facebook“, paviešinusi įrašą, kuriame nufilmuoti pieną išpilantys ūkininkai. Nors įraše nufilmuoti įvykiai yra tikri, ūkininkai pieną išpila dėl visai kitokių priežasčių, nei teigia internautai.

„Google“ atvirkštinė vaizdų paieška atskleidė, kad vaizdo medžiaga atkeliavo iš Floridos valstijos (JAV) naujienų portalų ir televizijos stočių. Aprašoma, kad 2020 m. balandžio 2 d. Okeechobee, Floridos valstijoje, ūkininkai laukuose išpylė daugiau nei 3 milijonus litrų pieno (čia). Šių žingsnių jie ėmėsi dėl šalyje ir pasaulyje įsisiūbavusios COVID-19 pandemijos.

Kaip rašė naujienų portalas „Florida Insider“, uždarius mokyklas, pramogų parkus ir kai kuriuos restoranus, pieno produktų paklausa ženkliai sumažėjo. Logistikos bendrovės, kurios veždavo pieno produktus, nustojo dirbti bijodamos viruso. Todėl dėl pandemijos pasidarė sunku parduoti ir transportuoti pieną.

Klaidinanti žinutė

Pieno verslas nukentėjo stipriau ir greičiau nei kiti žemės ūkio sektoriai. Pieno produktai labai greitai genda – jų negalima užšaldyti, kaip mėsos, arba laikyti silose, kaip grūdų (čia).

Ūkininkai dalį pertekliaus paaukojo maisto bankams ir savanoriškoms organizacijoms. Tačiau labdaros organizacijos, turinčios ribotą šaldytuvų ir savanorių skaičių, negalėjo priimti tokio didelio kiekio produktų (čia).

Ankstyvuoju pandemijos laikotarpiu beveik visos pieno perdirbimo įmonės sunkiai prisitaikė prie pokyčių. Tačiau dėl pandemijos rinkoje susidarė pieno trūkumas mažmeninės prekybos vietose. Gamintojai, perdirbėjai, pakuotojai, platintojai ir mažmenininkai derino veiksmus tarpusavyje, taip pat su vietos ir valstijų valdžios institucijomis, kad pienas pasiektų parduotuvių lentynas (čia). Taip pavyko išspręsti pieno pasiūlos ir paklausos problemą per COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją