Teiginiai

Smogas JAV Šiaurės rytuose gali būti susijęs su 30 000 tonų amonio nitrato, dingusio iš traukinio, vykusio į Kaliforniją prieš kelias savaites, o ne su miškų gaisrais Kanadoje.

Verdiktas

Netiesa. Oranžinę miglą, kuria dėl Kanadoje vykstančių laukinių miškų gaisrų apsigaubė Niujorkas sukėlė būtent šie gaisrai. Dangaus spalva priklauso nuo ore esančių smulkių dalelių rūšies ir kiekio, taip pat nuo konkrečių šviesos bangų ilgių, kuriuos jos užstoja. Gaisrų dūmų dalelės praleidžia ilgesnes saulės šviesos bangas, pavyzdžiui, raudoną ir oranžinę, o trumpesnes, pavyzdžiui, geltoną, mėlyną ir žalią, užstoja, todėl dangus ir nusidažo oranžine spalva.

Melo detektoriaus komentaras

Dėl Kanadoje siaučiančių didžiulių laukinių miškų gaisrų Niujorko miestas paniro į oranžinę miglą. Birželio 8 d. vietos žiniasklaida pranešė, kad gaisrų dūmus vėjas atpūtė iš Kanados Kvebeko provincijos, o specialistai patarė mieste gyvenantiems žmonėms verčiau likti namuose.

Paaiškinimo, kad oranžiniai dūmai apgaubė miestą dėl Kanados miškų gaisrų, rodos, socialinių tinklų vartotojams nepakako. Internete pradėta platinti teorija esą oranžinę miglą sukėlė visai ne gaisrai, bet prieš kelias savaites iš traukinio, vykusio į Kaliforniją, dingęs didelis kiekis itin sprogios medžiagos amonio nitrato.

„Daugelis amerikiečių pastebėjo, kad amonio nitratas oksiduojasi saulės šviesoje, todėl įgauna oranžinį arba rausvą atspalvį. Kažkas tikslingai nuodija žmones...“, – rašyta vienoje žinutėje „Facebook“ socialiniame tinkle.

Klaidinanti žinutė

Vienas iš argumentų, kurį pasitelkė tokiais gandais pasidalinę vartotojai – didelis atstumas, skiriantis JAV ir Kanadą. Pavyzdžiui, vienoje Niujorką apgaubusių oranžinių dūmų nuotraukoje įrašytas klausimas: „Nuo kada degantys miškai atneša oranžinius dūmus 3000 mylių?“. Visų pirma, 3000 mylių – tai maždaug 4828 km, tačiau atstumas tarp Kvebeko provincijos Kanadoje ir Niujorko miesto yra kelis kartus mažesnis – vien kelių atstumas, skiriantis šiuos du taškus siekia tik 842 km.
Be to, tokia intensyvi miglos, apgaubusios Niujorką spalva, taip pat nesudėtingai paaiškinama mokslo.

Kaip portalui „Washington Post“ paaiškino klimatologas Peteris Kalmusas, dangaus spalva priklauso nuo ore esančių smulkių dalelių rūšies ir kiekio, taip pat nuo konkrečių šviesos bangų ilgių, kuriuos jos užstoja. Šis reiškinys vadinamas Reilėjaus sklaida.

Kai Niujorko ar Filadelfijos ore nėra miško gaisrų kietųjų dalelių, pavyzdžiui, degusios medienos, lapų ar pušų spyglių liekanų, mėlyna šviesa, kurios bangos ilgis trumpesnis, išsisklaido labiau nei raudona, todėl dangus atrodo mėlynas. Tačiau kai išsklaidytos dūmų dalelės stipriai sumažina mėlyną ir violetinę šviesą, lieka tik raudona ir oranžinė šviesa. Reilėjaus sklaidos stiprumas priklauso nuo šviesos bangos ilgio, sklaidančios dalelės dydžio ir sklaidančių dalelių tankio. Trumpesnių bangų ilgio (mėlyna) šviesa išsklaidoma ir susilpninama stipriau nei ilgesnių bangų (raudona).

Anksčiau šį reiškinį yra pakomentavusi ir NASA, paaiškindama, kad gaisrų dūmų dalelės praleidžia ilgesnes saulės šviesos bangas, pavyzdžiui, raudoną ir oranžinę, o trumpesnes, pavyzdžiui, geltoną, mėlyną ir žalią, užstoja. „Tai panašu į situaciją saulėtekio ir saulėlydžio metu, kai saulė yra netoli horizonto ir saulės šviesa turi įveikti didesnę Žemės atmosferos dalį, kad pasiektų jus. <...> Papildoma atmosfera filtruoja trumpesnes bangas ir leidžia prasiskverbti ilgesnėms bangoms, todėl tuo metu jos būna raudonos ir oranžinės“, – aiškinama komentare. Taigi, miškų gaisrai gali apgaubti teritorijas sunkiai perregima oranžine migla.

Tuo tarpu amonio nitrato sprogimo sukeliamų dūmų spalva buvo ne kartą užfiksuota 2020 m. tokiam sprogimui įvykus Beirute, kai miesto uoste sprogo didelis šios medžiagos kiekis. Įvykus sprogstamajai reakcijai į dangų iškyla didelis oranžiniai rudos spalvos debesis, apsuptas tirštų baltų dūmų, tačiau oranžinė spalva matyti tik kelias akimirkas (čia). Vaizdo įrašuose, užfiksuotuose po sprogimo, matyti, kaip iš įvykio vietos kyla tiršti pilki dūmai, niekuo nepanašūs į pastarųjų dienų vaizdus iš Niujorko (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją