Skelbiama, kad smogą į Niujorką, kur gyvena per 20 mln. žmonių, vėjas atpūtė iš Kanados Kvebeko provincijos. Specialistai rekomenduoja žmonėms lauke leisti kuo įmanoma mažiau laiko, nes oro kokybė pavojingai prasta.

Vaizdai iš Niujorko šiuo metu tikrai primena apokalipsę, vietiniai ir miesto svečiai skundžiasi, kad smogas graužia akis, nosį, sunku kvėpuoti. Tokie turistų traukos centrai kaip „Empire State Building“, „Chrysler Building“ ir „Yankees Stadium“ panirę į tirštą oranžinės spalvos dūmų miglą.

Kai kuriais atvejais tiršti dūmai iš šiaurinio Kvebeko iki Niujorko įveikia ir 1300 kilometrų – maždaug toks atstumas nuo Adelaidės iki Sidnėjaus.

Niujorko ir kitų teritorijų, paveiktų smogo, gyventojams primygtinai patariama pasilikti namuose, nes lauke tvyrantis smogas pavojingas sveikatai, ypač sergantiems lėtinėmis ligomis.

Nors Niujorko mokyklos veikia, atsisakyta visų veiklų atvirame ore.

Miškų gaisrų Kanadoje sukelto smogo problema šiuo metu aktuali ne tik Niujorkui, bet ir visai rytinei Jungtinių Valstijų pakrantei, įskaitant Bostoną, Filadelfiją ir Vašingtoną.

Antradienio duomenimis, Niujorkas tapo didžiausią oro taršą turinčiu didžiuoju pasaulio metropoliu. Vienu metu oro kokybės indeksas viršijo 200 žymą, o tai reiškia, kad Naujojo Delio, Bagdado ir Lahoro gyventojai šiuo metu kvėpuoja lengviau nei niujorkiečiai.

Trečiadienį Niujorko metas Ericas Adamsas sakė, kad oro sąlygos galimai dar blogės.

„Antradienį niujorkiečiai matė ir uodė tai, ko mums tokiu mastu dar niekada neteko patirti. Tai precedento neturinti situacija, raginu miesto žmones imtis reikiamų atsargumo priemonių ir saugoti save. Primygtinai raginu į rizikos grupes patenkančius asmenis likti namuose ir riboti lauke praleidžiamo laiką“, – kalbėjo Niujorko meras E. Adamsas.

„Situacija nesikeis ir trečiadienį, ir ateinančiomis dienomis“, – „New York Post“ sakė „Fox Weather“ meteorologas Stephenas McCloudas.

Šiuo metu Kanadoje liepsnoja daugiau nei 150 miškų gaisrų, didžioji dalis ugnies židinių yra Kvebeke. Išdegė jau daugiau nei 3 mln. hektarų ploto – tai žymiai daugiau nei metinis vidurkis.

Gaisrų suformuotas smogas dusina ir Torontą, Otavą ir Monrealį.

„Sekmadienį situacija turėtų pradėti po truputį gerėti, nes iš Vakarų artėja naujas atmosferos frontas, tikimės orų pokyčių ir lietaus“, – sakė St. McCloudas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją