Teiginiai

Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip uniformuoti ginkluoti vyrai brutaliai muša nepilnametę mergaitę, susietas su šių dienų įvykiais Izraelyje.

Verdiktas

Trūksta konteksto. Socialiniuose tinkluose patalpintas vaizdo įrašas nėra susijęs su 2023 m. spalio mėnesį prasidėjusiu Izraelio ir teroristų grupuotės „Hamas“ karu. Jis buvo nufilmuotas 2022 m. vasarį Rytų Jeruzalėje, kai religinės šventės metu Izraelio pareigūnai norėjo išsklaidyti prie Damasko vartų susirinkusius palestiniečius.

Melo detektoriaus komentaras

Pasinaudojus vaizdų paieškos įskiepiu pavyko aptikti, kada iš tiesų buvo nufilmuotas socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas ir kas jame vaizduojama.

Įrašas nėra susijęs su 2023 m. spalio – lapkričio įvykiais Izraelyje ir šiuo metu vykstančiu Izraelio pajėgų ir „Hamas“ grupuotės karu. Socialiniuose tinkluose galima rasti keletą tų pačių vaizdo įrašų, į platformas įkeltų 2022 m. Vienu iš jų 2022 m. vasario 28 d. pasidalino palestinietė žurnalistė Baraah Abo Ramouz, komentare pridurdama: „Užpuolė merginą ir paleido garsines granatas į susirinkusius prie Damasko vartų“ (čia).

Klaidinančios žinutės

Apie šį įvykį ir žurnalistės užfiksuotus vaizdus tų pačių metų tą pačią dieną rašė ir portalas „Middle East Eye“. Publikuotame straipsnyje pateikiama daugiau konteksto detalių:

„Izraelio pajėgos pirmadienį okupuotoje Rytų Jeruzalėje per religinę šventę, skirtą pranašo Mahometo kelionei į dangų, užpuolė palestinietę mergaitę.

Vietos žurnalistės Baraah Abo Ramouz pasidalytame vaizdo įraše matyti, kaip Izraelio pajėgos puola ir spardo neįvardytą nepilnametę Damasko vartų aikštėje, kur Izraelio kariuomenė buvo susirinkusi išsklaidyti palestiniečių minios“, – rašoma straipsnyje (čia).

Keliose „Instagram“ paskyrose taip pat galima rasti tą patį vaizdo siužetą, kuris platformoje patalpintas 2022 m. vasario 28 d. (čia ir čia). Paskyra „eye.on.palestine“ taip pat pasidalino trumpu siužetu, kuriame kalba pati policijos pareigūnų užpulta nepilnametė (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją