Teiginiai

Judith Curry teigia, kad klimato kaitos krizė – išpūstas burbulas, siekiant pasipinigauti ir gauti dėmesio (archyvas).

Verdiktas

Melas ir trūksta konteksto apie mokslininkę. Žmogaus sukelta klimato krizė yra mokslinis faktas ir rimta grėsmė. Cituojama mokslininkė J. Curry 2017 m. nutraukė akademinę veiklą, o jos moksliniai darbai patvirtina, kad su klimato atšilimu susijusių katastrofų tik daugės.

Melo detektoriaus komentaras

J. Curry JAV išgarsėjo 20015 m., kai žurnale „Science“ buvo išpublikuotas jos mokslinis darbas, kurio išvadose teigiama, kad uraganai vis smarkės dėl klimato kaitos. Ji tuomet žurnalistams pasakojo, kad buvo atakuojama prieš klimato kaitą pasisakančių žmonių, bandė su jais derėtis. Tiesa, kad ji dabar bando neigti savo pačios viešus pasisakymus.
Klaidinanti žinutė

Jau 2010 m. mokslininkė buvo kvestionuojama žurnalistų dėl interesų konflikto, mat pasirodė informacija, kad ji dirba su iškastinio kuro industrija. O iškastinio kuro deginimas yra didžiausias varomasis žmogaus veiklos sukeltos klimato kaitos veiksnys. Ji tada „Scientific American“ žurnalistui prisipažino, kad su iškastinio kuro industrija dirba nuo 2007 m. Tokią informaciją ji pati iki tol slėpė.

Kaip teigia „DeSmog“, 2022 m. J. Curry konsultavo naftos, benzino, dujų ir kt. kompanijas, o jos valandinis įkainis – 400 JAV dolerių. Nuo 2017 m. ji nebedirba mokslinio darbo.

Nors pati J. Curry neigia kaltinimus, visgi jos pasikeitęs naratyvas atitinka industrijos, iš kurios ji uždirba pinigus, skleidžiamą propagandą. Iškastinio kuro kompanijos prieš klimato kaitą nukreiptai propagandai išleidžia milijardus dolerių. Nutekinti dokumentai taip pat rodo, kad prieš keletą dešimtmečių industrijos samdyti mokslininkai jau žinojo, kad vyksta žmogaus veiklos sukelta klimato kaita, tačiau kompanijos pasirinko slėpti ir meluoti visuomenei, nes taip esą parankiau jų verslui.

J. Curry pasisakymus klimato klausimais analizavo daug mokslininkų. 2019 m. žurnale „Human Ecology Review“ mokslininkai Brian Petersen, Diana Stuart ir Ryan Gunderson J. Curry poziciją pavadino „neo-skepticizmu“. Jų teigimu, savo pasisakymuose ji maišo klimato kaitos faktus su klimato kaitos neigimo elementais. Pavyzdžiui, ji sutinka, kad anglies dvideginis sukelia klimato šiltėjimą, bet tikina nežinanti, kokią tiksliai procentinę dalį emisijų galime priskirti žmogaus veiklai.

Dėl melagingų pasisakymų, kurie kartais vadinami „vadovėliniais klimato kaitos neigimo teiginiais“ ji dažnai kritikuojama kitų garsių mokslininkų. Todėl jos teiginius reikėtų vertinti itin kritiškai. Be to, mokslininkė dabar savo pasisakymas nepateikia įrodymų, absoliučioje daugumoje atvejų ji dalinasi savo nuomone, kaip ir aptariamoje publikacijoje.

Dabar klimato tyrinėjantys mokslininkai sutinka, kad klimato kaita vyksta, ir kad ji sukelta žmogaus veiklos. Tai parodo daugybės stebėjimų duomenys, surinkti tiek Žemėje, tiek dirbtiniais palydovais, iškeltais kosmose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją