Teiginiai

Iš mamos vaiką paimti padėję pareigūnai yra sadistai.

Verdiktas

Manipuliacija. Nors ir pripažįstama, kad situacija, kai iš mamos paimamas klykiantis vaikas, nėra gera, ne visi veiksmai buvo atlikti tinkamai, tačiau šiame procese dalyvavę pareigūnai tikrai nėra sadistai, nes jie tik vykdė teismo sprendimą, ir, vargu, ar jautė kokį nors psichologinį pasitenkinimą, patekę į tokią padėtį. Be to, paėmimo procesas truko daugiau nei dvi valandas, o išplatintas vaizdo įrašas – vos kelias minutes.
Klaidinanti žinutė

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniame tinkle „Facebook“ gruodžio 3 dieną pati mama išplatino vaizdo įrašą, kaip iš jos paimamas vaikas. Paėmimo procesas vyko rugsėjo 21 dieną Palangoje, o manoma, kad įrašas išplatintas tik dabar, siekiant daryti spaudimą teismui, nes jame toliau nagrinėjamas klausimas dėl nuolatinės vaiko gyvenamosios vietos nustatymo.

Šiuo metu vaiko gyvenamoji vieta yra nustatyta su tėvu. Vyras teigė, kad teismas taip nusprendė, nes vaiko mama prieš jį smurtavo (čia).

Pažymėtina, kad sprendimą paimti vaiką iš mamos priėmė teismas, nes mama po pasimatymo jo negrąžino tėvui, kone mėnesį slapstėsi, neleido vaiko į mokyklą, būrelius, susitikti su draugais (čia).

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė pripažino, kad vaiko paėmimo procesas, kuris buvo neišvengiamas, nes reikėjo vykdyti teismo sprendimą, galėjo būti ir sklandesnis. Ji pabrėžė, kad pats paėmimo procesas truko ilgiau nei dvi valandas, o paviešintas vaizdo įrašas yra vos kelių minučių, kuriame – pačios jautriausios ir skaudžiausios akimirkos (čia).

Diskusija apie 2023 metų rugsėjo 21 dieną vykusį vaiko paėmimą Palangoje gruodžio 7 dieną buvo surengta ir Seime per rytinį posėdį.

Jame Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė paaiškino, kad vaiko paėmimas iš šeimos nuo 2018 metų galimas tik tesimo sprendimu, kai yra trys kraštutiniai variantai. Vaiką paimti galima tik tada, kai kyla grėsmė jo sveikatai, gyvybei, saugumui. Ir tokiu atveju teismo sprendimą vykdo vaiko teisių tarnyba, pasitelkdama policijos pareigūnus.

„Akivaizdu, kad tai, ką visi matėme, kiekvienam empatijos jausmą turinčiam žmogui nesinorėtų nei girdėti, nei matyti. Tai yra tikrai blogai, tas turi būti įvertinta ir turi būti akivaizdžios pamokos ateičiai, nes tai nėra vienetinis atvejis. Ar kiekvienas žmogus, kuris ateina vykdyti teismo sprendimų, konfliktinėje situacijoje jie nėra lengvi, tad kalba yra apie profesionalumą, žmonės turi būti pasiruošę, kiekvienas turėtų žinoti savo vaidmenį“, – Seime kalbėjo E. Žiobiebė (čia nuo 2 val. 08 min.).

I. Skuodienė parlamentarams teigė, kad visa ši istorija, kurios kulminacija buvo to įrašo išplatinimas, yra 5 metų situacija, toje eigoje buvo 46 pranešimai dėl galimų vaiko teisių pažeidimų. „Rugsėjo 21 dienos įvykiai tuo nesibaigė ir buvo teismo procesai. Teismas įvyko spalio 19 dieną, kuriam buvo pateikti šie vaizdo įrašai. Teismas konstatavo, kad ieškovės atstovės pateiktas vaizdo įrašas atskleidžia akivaizdų ieškovės nusiteikimą prieš tarnybos specialistus, ieškovės negebėjimą valdyti savo emocijų, jų neperteikiant mažamečiam vaikui, arba sąmoningą papildomos įtampos ir baimės kėlimą vaikui, toks motinos elgesys neatitinka vaiko interesų“, – teismo išvadą Seimo posėdyje citavo I. Skuodienė (čia nuo 2 val. 08 min.).

„Melo detektorius“, įvertinęs visas aplinkybes, konstatuoja, kad pareigūnų, kurie vykdė teismo sprendimą ir dalyvavo vaiko paėmime sadistais vadinti negalima. Sadizmas yra kankinimo aistra, mėgavimasis kitų kančiomis (čia https://www.zodynas.lt/terminu-zodynas/s/sadizmas), o tokių pareigūnų jausmų vaizdo įraše tikrai nematyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją