Skelbiama, kad dėl situacijos tyrimą pradėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė. Siekiant apsaugoti vaiko atvaizdą ir interesus, vaiko teisių gynėjai praneša kreipęsi į policiją.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje taip pat atliekamas vidinis tyrimas, planuojama įvertinti tarnybos darbuotojų veiksmus.

Policija: padedame vykdyti teismo sprendimą

Bent jau iš paplitusio vaizdo įrašo nėra aišku, kodėl vaikas atskiriamas, kada tai įvyko. Girdėti tik komentaras, kad vaiką norima perkelti į neutralią aplinką ir tada spręsti. Mamai žadama, kad ji vėliau bus informuota, ar vaikas atsidurs pas ją, ar pas tėvą.

Tikriausiai pirmoji feisbuke vaizdo įrašu, kur matyti, kaip atskiriamas vaikas, pasidalijo pati mama. Kartu ji nurodė, kad atskyrimo procese dalyvavo Alytaus vaiko teisių apsaugos specialistai.

Policija teigė kol kas nieko negalinti komentuoti apie įvykį, žadėjo pasiaiškinti, kur tai nutiko.

„Turbūt geriau pakomentuotų Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba, nes policijos pareigūnai paprastai pasitelkiami padėti užtikrinti teismo sprendimo vykdymą.

Aiškinamės, kuriame mieste čia vyko, tuomet gal turėsime daugiau informacijos“, – Delfi nurodė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pradėtas tyrimas

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus teigė, kad dėl situacijos pradėtas tyrimas.

Edita Žiobienė

„Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje gauta skundų dėl Jūsų nurodytos situacijos. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pradėjo tyrimą“, – Delfi nurodė jis.

Anksčiau E. Žiobienė yra komentavusi, jog vaiko paėmimas iš šeimos yra kraštutinė priemonė. Pasak jos, valstybės institucijos neturi tikslo atimti vaikų iš šeimų ir vaiko paėmimas inicijuojamas tik tuomet, kai tėvams negali padėti jokios tarnybos arba siūlomos pagalbos yra atsisakoma.

„Vaikas gali būti paimamas tada, kada nepasiteisina pagalbos sistema globojant šeimą ir stiprinant tėvus. Vaiko paėmimas yra visiškai kraštutinė priemonė, kada akivaizdu, kad tėvai arba visiškai nepriima pagalbos, arba nesikeičia akivaizdūs jų gyvenimo įgūdžiai <...>. Vaikas gali būti paimamas tada, kai gresia pavojus jo gyvybei, sveikatai ir saugumui“, – rugpjūtį Eltai nurodė E. Žiobienė.

Ji tikino, kad vaiko teisių apsaugos darbuotojai ir kitos valstybės tarnybos visais atvejais stengiasi surasti galimybę vaikui likti šeimoje, tačiau į procesą aktyviai turi įsitraukti ir patys tėvai.

Tarnyba: mama slapstėsi, nevykdė teismo sprendimo

Pirmadienį po pietų komentarą dėl situacijos žiniasklaidai pateikė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė I. Skuodienė.

Ji nurodė, kad mama nevykdė teismo sprendimo, slapstėsi su vaiku, kai jis turėjo gyventi su tėvu. Dėl to, pasak I. Skuodienės, vaikas ir buvo paimtas iš mamos.

„Viešojoje erdvėje pasirodžiusiame vaizdo įraše užfiksuotas ypač sudėtingas procesas, kurį tenka įgyvendinti vaiko teisių gynėjams, – vykdant teismo sprendimą dėl būtinybės apsaugoti vaiką ir paimti jį iš šeimos bei perkelti į saugią aplinką. Šis procesas yra visapusiškai jautri patirtis visoms pusėms – tiek vaikui, tiek jo šeimai, tiek tokį sprendimą vykdantiems vaiko teisių gynėjams.

Tokiose situacijose labai svarbu įvertinti aplinkybių visumą ir sudėlioti veiksmų planą, kuris bent iš dalies sumažintų jautrius išgyvenimus ir emocinį krūvį, tenkantį vaikui.

I. Skuodienė
Dėl grėsmės, kilusios vaiko saugumui, teko priimti sprendimą perkelti jį į saugią aplinką.

Vaiko teisių gynėjai informuoja, jog minėtai šeimai pagalbos buvo prireikę jau kurį laiką, o dėl grėsmės, kilusios vaiko saugumui, teko priimti sprendimą perkelti jį į saugią aplinką. Svarbu paminėti, jog šiuo metu vaikas yra saugioje aplinkoje kartu su jam artimiausiais žmonėmis, vaikui ir šeimai teikiama visa reikalinga specialistų pagalba.

Šioje konkrečioje situacijoje 2022 m. buvo nustatytas vaiko apsaugos poreikis, dėl kurio teismas, įvertinęs visas aplinkybes, ikiteisminių tyrimų medžiagą, nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu ir bendravimo tvarką su mama.

Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti ugdymo įstaigos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais.

Tad 2023 m. rugsėjo mėnesį teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėvui po teismo sprendimo, tačiau mamai nevykdant šio sprendimo jį įgyvendinti patikėta vaiko teisių gynėjams“, – pranešime dėstė I. Skuodienė.

Tarnyba: paviešinta tik jautriausia dalis be konteksto

Tarnybos vadovė pažymėjo, kad minėtoje situacijoje vaiko teisių gynėjams teko užduotis perkelti vaiką į neutralią aplinką, tačiau dažnai tai padaryti esą nėra taip paprasta, nes neretai vaiko artimieji daro vaikui įtaką, nesistengia jo nuraminti, o priešinasi ir aštrina ir taip įtemptą situaciją.

„Šiuo atveju buvo prašoma mamos nuraminti vaiką, bendradarbiauti su vaiko teisių gynėjais komunikuojant su vaiku ir aiškinant, kodėl jam reikia laikinai išsiskirti su mama, kur jis važiuos, kas pasirūpins jo gerove, kol bus vertinama šeimos situacija ir priimami kiti sprendimai“, – teigė I. Skuodienė.

Ilma Skuodienė

Tarnyba, pasak jos, siekia, kad tokie atvejai, kurie praktikoje yra ypač reti, nesikartotų.

„Šiuo atveju vaiko paėmimo iš šeimos procesas, kuriame su vaiko teisių gynėjais kartu dalyvavo ir policijos pareigūnai bei medikai, vyko šių metų rugsėjo mėnesį ir truko ilgesnį laiką nei visuomenei išplatintame vaizdo įraše, kuriame parodyta tik jautriausia jo dalis, neaprėpianti platesnio konteksto.

Apgailestaujame, jei šis vaizdo įrašas sukėlė neigiamų emocijų. Siekiant, kad būtų apsaugotas vaiko atvaizdas ir jo interesai, vaiko teisių gynėjai kreipėsi į policiją“, – nurodė I. Skuodienė.

„Vaiko teisių gynėjai visuomet stengiasi vadovautis Tarnybos vertybėmis, kurios pabrėžia vaiko balso, bendradarbiavimo, darbuotojų profesionalumo bei veiklos skaidrumo svarbą, todėl esame atviri prieš visuomenę ir pasiruošę prisiimti atsakomybę už kiekvieną situaciją, kurioje atsiduria ne tik individualus vaiko teisių gynėjas, bet ir visa Tarnyba.

Tad dėl šio atvejo Tarnyboje šiuo metu vyksta vidinis tyrimas, aiškinamasi situacija, bendradarbiaujama su policijos pareigūnais bei vertinami darbuotojų veiksmai“, – pridūrė ji.

Ministerija: mamos veiksmai padarė žalą vaikui

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) Delfi pateiktame komentare apgailestavo dėl susidariusios situacijos ir dėl to, jog skyrybų metu ar po jų, tėvams nesutariant, kartais nukenčia vaikai.

Šiuo atveju, pasak ministerijos, žalą vaikui padarė mama: ji nesilaikė nustatytos bendravimo tvarkos.

„Kaip Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją informavo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (Tarnyba), situacija, kuria dalijamasi internete, žinoma. Būtina atkreipti dėmesį, jog nufilmuotoje situacijoje vaikas nėra paimamas iš mamos, o tarnybos vykdo teismo sprendimą – perduoti vaiką tėčiui.

Tokios situacijos, kai būtina vykdyti teismo sprendimą, pvz., dėl būtinybės apsaugoti vaiką ir paimti jį iš šeimos bei perkelti į saugią aplinką, – visapusiškai jautri patirtis visoms pusėms: tiek vaikui, tiek jo šeimai, tiek tokį sprendimą vykdantiems vaiko teisių gynėjams. Bet kuriuo atveju, kiekvienu kartu vaiko teisių gynėjai skatinami elgtis kuo pagarbiau, ramiau, suteikti kuo daugiau informacijos ir vaikams, ir tėvams, kad procesas būtų kuo sklandesnis ir kuo mažiau žalingas vaikui.

Dar 2022 m., teismo sprendimu, vaiko gyvenamoji vieta nustatyta su tėčiu, kaip ir bendravimo su vaiku tvarka, kurios privalo laikytis ir tėtis, ir mama. Situacija, kuri matoma vaizdo įraše, deja, kyla dėl to, kad vienas iš tėvų nesilaiko bendravimo tvarkos ir atlieka veiksmus, kurie daro žalą vaikui.

Nė vienam iš tėvų šioje situacijoje nėra apribota tėvų valdžia, tiek tėtis, tiek mama turi visas galimybes ir sąlygas bendrauti su vaiku, taip pat abu tėvai, šiuo atveju – ir tėtis, ir mama, turi lygias teises ir pareigas vaiko atžvilgiu, abu turi teisę bei pareigą auklėti vaiką, rūpintis jo sveikata, jį išlaikyti ir pan.

Labai liūdna, tačiau tokios situacijos skyrybų metu, taip pat ir po skyrybų, kai tėvai turi laikytis bendravimo tvarkos, kitų įsipareigojimų, tačiau tarp tėvų vyrauja konfliktai, nesutarimai, noras pakenkti vienas kitam – gana dažnos. Labiausiai dėl tokių tėvų veiksmų nukenčia vaikai.

Šioje konkrečioje situacijoje Tarnyba pradėjo vidinį tyrimą, kurio metu įvertins situaciją, tai, kaip buvo bendradarbiaujama su policijos pareigūnais, kaip vaiko teisių gynėjai atliko veiksmus. Ministerija taip pat bus supažindinta su šio tyrimo rezultatais ir kartu su Tarnyba įvertins galimybes ir poreikius, susijusius su vaiko teisių gynėjų kompetencijomis vykdant savo pareigas tokiomis sudėtingomis situacijomis“, – atsakė SADM Komunikacijos skyrius.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)