Teiginiai

Apie 5000 Kanados karių nukentėjo nuo COVID-19 vakcinos šalutinio poveikio.

Verdiktas

Manipuliacija. Socialinių tinklų naudotojai dalinasi vaizdo įrašu iš Kanados „Nacionalinio piliečių tyrimo“ komisijos posėdžio. Jame nekalbama apie tai, kad kareiviai paliko kariuomenę dėl vakcinos šalutinio poveikio. Anaiptol, komisijos posėdyje aptariama privalomos vakcinacijos politika Kanados kariuomenėje. Manoma, kad dėl šios politikos atleisti 299 kariai, o 108 kariai savo noru paliko pajėgas.

Melo detektoriaus komentaras

Vaizdo įrašas paimtas iš teisininkės Catherine Christensen šių metų balandžio mėnesio liudijimo organizacijai „Nacionalinis piliečių tyrimas“ (angl. NCI). Posėdžio metu Christensten pristato Kanados Covid-19 vakcinacijos įsakymo poveikį šalies ginkluotosioms pajėgoms.

Vaizdo įrašo transliacijoje matyti, kad vienas iš komisijos narių, Ken Drysdeil, paklausia Christensen, ar ši įsivaizduoja, kiek ginkluotojų pajėgų narių pasitraukė, buvo išmesti, ar išėjo į pensiją anksčiau laiko dėl to, kad atsisakė COVID-19 skiepo (56:40 min) (čia).

Tada Christesen pateikia savo spėjimą, kad Kanados ginkluotosios pajėgos galimai neteko (angl. lost) tarp 3000 ir 5000 žmonių dėl šalies skiepų politikos, o ne dėl vakcinos šalutinio poveikio.

Kanados karinių skundų išorinio vertinimo komitetas atliko tyrimą dėl šalies skiepų politikos pritaikymo kariuomenei. Komitetas mano, kad įgyvendinant šią politiką buvo pažeistos karių teisės, nes įsakymas, kai kuriais aspektais, pritaikytas savavališkai ir neproporcingai. Pavyzdžiui, 91 proc. Kanados kariuomenės narių pasiskiepijo savo noru, bet vis vien galiojo priverstinis įsakymas visiems pasiskiepyti (čia).

2022 m. Kanados kariuomenėje panaikintas reikalavimas privalomai skiepytis. Tačiau Kanados ginkluotojų pajėgų teigimu, iki 2022 m. spalio mėn. dėl šios politikos atleisti 299 kariai, o 108 kariai savo noru paliko pajėgas (čia).

Teisininkė Catherine Christensen teigia, kad atstovauja 330 buvusių kariuomenės narių byloje prieš federalinę vyriausybę ir Kanados ginkluotąsias pajėgas (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją