Teiginiai

Vaizdo įrašas susijęs su „Hamas“ ir Izraelio karu. Jame vaizduojami lavonais apsimetantys aktoriai, siekiant įteigti, kad tai – tikri mirusieji.

Verdiktas

Vaizdo įrašas nėra susijęs su šiuo metu vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ karu. Jis buvo nufilmuotas prieš 10 metų Egipte, kur po valdžios pasikeitimo vyko masiniai studentų protestai, siekiant sugrąžinti buvusį prezidentą atgal į postą.

Melo detektoriaus komentaras

Maždaug 1,5 min. trukmės vaizdo įrašas, kuriame nufilmuoti ant žemės suguldyti žmonės, apdengti baltomis drobulėmis taip, kad primintų lavonus, buvo susietas su šiuo metu Izraelyje vykstančiu karu. Šalia vieno pasidalinimo įrašu paliktas komentaras, išreiškiantis abejonę, kad konfliktas iš tiesų pareikalavo realių žmogiškų aukų.

Tiesa, įraše išreiškiama abejone patikėjo ne visi komentatoriai. Kai kurie iš jų nurodė, kad tai nėra su Izraelyje vykstančiu karu susiję kadrai, o Egipte vykusi protesto akcija.

Klaidinanti žinutė

„Melo detektorius“ patikrino, ar ši versija – teisinga.

Platformoje „Youtube“ iš tiesų pavyko aptikti prieš 10 metų joje įkeltą vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota identiška scena socialiniuose tinkluose išplatintam video. Juo pasidalino paskyra, kurios pavadinimas išvertus iš arabų kalbos reiškia „Al-Badil laikraštis“ (čia). Šalia įrašo, kuris platformoje buvo peržiūrėtas beveik 60 tūkst. kartų, paliktas detalus aprašas, kas jame vaizduojama.

Įraše nufilmuota 2013 m. Al-Azhar universitete, Kairo mieste, Egipte, vykusi protesto akcija, kurioje dalyvavo Musulmonų brolijai priklausantys studentai. Kelios dešimtys studentų siekė sutrikdyti studijas, mėgino suburti kitus studentus, darė žygius iš vieno fakulteto į kitą ir net trikdė automobilių eismą. Protesto akcijos išaugo į kelių dienų trukmės demonstracijas, kuriose dalyvavo apie 4000 studentų.

Kaip pranešė pasaulio žiniasklaida (čia ir čia), protestai įsiplieskė po to, kai 2013 m. liepos 3 d. buvo nušalintas islamiškų pažiūrų prezidentas Mohamedas Mursis. Musulmonų brolijos vedami M. Mursio šalininkai prisidėjo prie protestų, reikalaudami sugrąžinti buvusį vadovą atgal į postą.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją