Teiginiai

Pasirodė, kad Meksikos kongresui pristatytos ateivių mumijos tėra pyragas.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše matomas pyragas nėra susijęs su Meksikos kongresui anksčiau šį mėnesį pristatytomis mumijomis. Juo pasidalino „Instagram“ paskyra „the_bakeking“, kurioje dalijamasi neįprastų formų kepiniais. Iki šiol nėra aiškaus atsakymo, kas galėtų būti Jaime Maussano pristatytos mumijos, tačiau mokslininkai tikina, kad greičiausiai tai – modifikuoti Peru teritorijoje iki ispanų įsigalėjimo gyvenusių žmonių palaikai.

Melo detektoriaus komentaras

Rugsėjo 13 d. žurnalistas, save vadinantis „ufologu“ Jaime Maussanas Meksikos kongresui pristatė netikėtą atradimą – kaip pats teigia, jam pavyko aptikti nežemiškų būtybių mumijas, kurių amžius siekia daugiau nei tūkstantį metų. Vyro teigimu, mumijas jis rado 2017 metais Peru.

Žiniai apie nežemiškas būtybes pasirodžius žiniasklaidoje, internetą užplūdo skeptikų, įsitikinusių, kad ateivių mumijos – tik dar viena melagiena, komentarai. Daugiausia dėmesio sulaukė trumpas vaizdo siužetas, kuriame nufilmuota panaši į J. Maussano pristatytąją mumija. Rankoje laikantis peilį vyras iš „mumijos“ veido lėtai išpjauna gabalą, pademonstruodamas, kad tai – tik neįprastos formos tortas. Vaizdo įrašu pasidalinusieji jį akimirksniu susiejo su nesenais įvykiais, kai Meksikos kongresui pristatyti du neva mumifikuotų ateivių kūnai.

Klaidinančios žinutės

Tačiau tiesa ta, kad šis keistos formos tortas nėra tas pats daiktas, pristatytas J. Maussano. Ateivio formos tortas pirmą kartą internete pasirodė rugsėjo 15 d., tai yra, praėjus dviem dienoms po ateivių mumijų pristatymo kongrese. Įrašu pasidalino „Instagram“ paskyra „the_bakeking“, siekiant pasijuokti iš Meksikoje pristatytų mumijų. Šioje paskyroje platinami įvairiausių formų tortų vaizdo įrašai (čia).

Pažvelgus atidžiau galima pamatyti ir nemažai vizualinių skirtumų tarp J. Maussano atradimo ir „the_bakeking“ įkelto vaizdo įrašo.

Kairėje - „Instagram“ paskyroje „the_bakeking“ pasidalintas mumijos formos tortas, dešinėje - Meksikos kongresui pristatytos mumijos atvaizdas

Ką žinome apie Meksikos kongresui pristatytus ateivius?

Nors ateivių mumijas pristatęs J. Maussanas tikina, kad tai – nežemiškų būtybių palaikai, mokslininkai šio fakto dar nepatvirtinimo. Žurnalistui ir „ufologui“ nesvetimos sąmokslo teorijos, pavyzdžiui, 2017 m. sukurtame dokumentiniame TV reportaže Peru tas pats asmuo pristatė ateivių „mumijas“, kurios vėliau pasirodė esančios tik eilinė klastotė. Kaip nustatė Peru prokuratūra, „ateiviai“ buvo neseniai pagamintos lėlės, padengtos popieriaus ir sintetinių klijų mišinių, siekiant sukurti odos išvaizdą.

Pastarasis J. Maussano pasirodymas viešumoje supykdė mokslininkų bendruomenę. Dauguma jų tikina, kad tai – tik eilinė J. Maussano fantazija ir piktinasi, jog klimato kaitos ir kitų realių grėsmių akivaizdoje tenka viešai narstyti kvailas sąmokslo teorijas (čia). Pagrindinis J. Maussano argumentas – Meksikos nacionalinio autonominio universiteto (UNAM) atliktas tyrimas, kurio metu buvo nustatyta, kad žurnalisto pristatytiems kūnams iš tiesų yra per 1000 metų. Vis dėlto, tyrimą atlikęs universitetas ne kartą nurodė, kad juo galima nustatyti tik mumijų amžių, bet ne įrodyti jų nežemiškumą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją