Teiginiai

Reakcija tarp kokakolos, valgomosios sodos ir „M&M‘s“ įrodo, kad saldainiai toksiški žmogaus organizmui.

Verdiktas

Manipuliacija. Tokia reakcija įvyksta ne dėl saldainių, bet dėl kitų dviejų eksperimento komponentų – kokakolos ir valgomosios sodos. Judviejų cheminės reakcijos metu susidaro druska, vanduo ir anglies dioksidas (dėl šio junginio ir atsiranda putos). Saldainiai šitoje reakcijoje tik suteikia spalvą putoms.

Melo detektoriaus komentaras

Tarp kokakolos ir valgomosios sodos įvyksta cheminė reakcija.
Valgomoji soda, dar kitaip žinoma kaip natrio hidrokarbonatas (NaHCO3), naudojama tiek maisto gaminime, tiek buityje. Populiariojo gazuotojo gėrimo „Coca-Cola“ sudėtyje, be kitų sudedamųjų dalių, yra fosforo rūgšties (H3PO4) (čia).

Reakcija tarp valgomosios sodos ir kokakolos vyksta dėl fosforo rūgšties ir valgomosios sodos sąveikos. Cheminė lygtis, apibūdinanti valgomosios sodos ir fosforo rūgšties reakciją, atrodo taip:
NaHCO3 + H3PO4 → Na3PO4 + H2O + CO2 (čia)

Klaidinančios žinutės stopkadrai

Pagal šią lygtį fosforo rūgštis (H3PO4) reaguoja su valgomąja soda (NaHCO3), todėl susidaro trinatrio fosfatas (Na3PO4) arba druska, vanduo (H2O) ir anglies dioksido dujos (CO2). Dėl reakcijos metu išsiskiriančių anglies dioksido dujų atsiranda šnypštimo garsas ir susiformuoja vaizdo įraše matomos putos.

Priešingai nei žmonės galvoja, „M&M‘s“ saldainiai nedaro įtakos šiai reakcijai. Saldainiai nebent nudažo putas skirtingomis spalvomis, nes cheminei reakcijai įtaką daro valgomoji soda su kokakola.

Panašūs eksperimentai atlikti su kitais žinomais saldainiais – „Mentos“. Internete pilna vaizdo įrašų kaip trykšta kokakolos fontanai įmetus šiuos saldainius į gėrimą. Tai įvyksta dėl šiurkštaus „Mentos“ saldainio paviršiaus, kuris nutraukia anglies dioksido dujų reakcija su vandeniu ir gėrimas tarsi sprogsta (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją