Teiginiai

Baltimorės tilto griūtis – galimai Rusijos darbas.

Verdiktas

Manipuliacija. Nė vienas oficialus JAV šaltinis nesvarstė versijos, kad Rusija galėtų būti atsakinga už Baltimorės tilto griūtį. Tik įvykus katastrofai JAV Federalinis tyrimų biuras pareiškė, kad nebuvo pastebėta jokių tyčinio veiksmo požymių, o prezidentas Joe Bidenas sugriautą tiltą pavadino baisiu nelaimingu atsitikimu.

Melo detektoriaus komentaras

Neretai Kremliaus propagandą Lietuvoje transliuojančiose interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose pasirodė versija, kad dėl Baltimorės mieste sugriuvusio tilto gali būti kalta Rusija. Šiais teiginiais pasidalinę vartotojai nepateikė jokių šios versijos įrodymų, tačiau pastebėjo, kad tokiu būdu Vladimiras Putinas esą galėjo keršyti Vakarams už ne vieną kartą nuo karo Ukrainoje pradžios nuniokotą Krymo tiltą.

Tokia versija neatitinka tikrovės. Pirmiausia, dėl to, kad Vakarų šalys ar JAV nėra kaltos dėl ne vieną kartą ant Krymo tilto vykusių sprogimų. Už daugelį jų kaltę prisiėmė Ukraina (čia ir čia), o ir dabar neslepiama, kad galutinė Krymo tilto griūtis – šių metų ukrainiečių tikslas (čia). Be to, tiriant Baltimorės tilto griūties aplinkybes nė vienas šaltinis nenustatė, kad kaltininke galėtų būti Rusija ar kuri kita šalis.

Klaidinančios žinutės

Iš karto po įvykio, kovo 26 d., JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) išplatino pranešimą, kuriame nurodoma, kad, atlikus pirminį tyrimą, nebuvo pastebėta jokių tyčinio veikslo ar teroristinio išpuolio požymių (čia). Tą pačią informaciją patvirtino ir JAV prezidentas Joe Bidenas. „Kol kas viskas rodo, kad tai buvo baisus nelaimingas atsitikimas. Šiuo metu neturime jokių kitų požymių – jokios kitos priežasties manyti, kad čia buvo koks nors tyčinis veiksmas“, – komentuodamas įvykį sakė jis (čia).

Francis Scott Key tiltas sugriuvo po to, kai į jį įsirėžė krovininis laivas, plaukęs su Singapūro vėliava, „Dali“. Kaip nurodo Singapūro jūrų ir uostų administracija (MPA), prieš pat incidentą laivas „Dali“ trumpam prarado varomąją jėgą. Dėl to jis negalėjo išlaikyti norimo kurso ir susidūrė su Francis Scott Key tiltu. Prieš susidūrimą su tiltu laivas, vykdydamas avarines procedūras, nuleido inkarus. Incidento metu laivą valdė du patyrę locmanai (čia).

Šis baldymas sieti Baltimorės tilto avariją su kitų valstybių įtaka – ne vienintelis. Anksčiau „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad socialiniuose tinkluose buvo bandoma melagingai įžvelgti Ukrainos veiksmus, tikinant, esą laivą valdė ukrainietis kapitonas. Paaiškėjo, kad ši informacija – klaidinga (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją