Teiginiai

Ūkininkai apgulė Paryžiaus gatves šieno kupetomis.

Verdiktas

Klastotė. Nors ūkininkų protestai tikri, bet ši nuotrauka sugeneruota DI. Nuotraukos kampas neatitinka realybės, o taip pat matosi dirbtinio intelekto klaidos, pavyzdžiui, traktorius be ratų ir žmogus be galvos.

Melo detektoriaus komentaras

Sausio mėnesio pabaigoje prasidėjo plataus masto ūkininkų protestai Prancūzijoje. Nuotraukos ir vaizdo įrašai iš protestų sulaukė plataus susidomėjo ir palaikymo iš internautų. Vienoje iš tokių nuotraukų, ūkininkai yra prie pat Eifelio bokšto, o gatvė pilna šieno kupetų. „Veiksmas Paryžiuje! Nežaiskite su jų ūkininkais“, – pasidalinęs tokia nuotrauka rašo vienas internautas socialiniame tinkle „X“.

Klaidinanti žinutė

Tačiau ši nuotrauka yra sugeneruota DI. Visų pirma, sugeneruotos nuotraukos vietovė neatitinka realybės. Toks nuotraukos kampas įmanomas tik iš dviejų pusių Paryžiuje: arba iš Marso lauko, arba iš Trocadero sodų. Tačiau Marso laukai yra parkas, o DI sugeneruotoje nuotraukoje matosi gatvė tarp gyvenamųjų pastatų. Tuo tarpu vaizdas nuo Trocadero sodų sunkiai įtikinamas, nes iš šonų nėra Haussmano renovacijos laikų gyvenamųjų pastatų, o Eifelio bokštas yra kitapus tilto per Seną.

DI sugeneruota nuotrauka neatitinka realybės

Visų antra, nuotraukoje matosi ir DI sugeneruotos klaidos. Dažnai DI sukurti vaizdai atrodo tikroviški pirmame plane, tačiau fone matyti įvairūs netikslumai. Pavyzdžiui, yra sugeneruoti traktoriaus ratai, bet nėra traktoriaus. Taip pat bent vienas žmogus prie šieno kupetų yra be galvos.

DI sugeneruotose nuotraukose pasitaiko netikslumų

Aptikti DI sugeneruotas nuotraukas padeda nuotraukų atpažinimo įrankiai. Nors atsakymo tikslumui įtakos turi nuotraukos kokybė, šios nuotraukos atveju puslapis „AIorNot“ nustatė, kad tikėtina, jog nuotrauka sukurta DI (čia).

Prancūzijos ūkininkai tikina, kad jų pajamas sumažino didesnės trąšų, energijos ir kitų pasėlių auginimui ir gyvulių šėrimui reikalingų priemonių kainos. Protestuotojai teigia, kad Prancūzijos masiškai subsidijuojamas žemės ūkio sektorius yra pernelyg reguliuojamas ir jam kenkia maisto produktų importas iš šalių, kuriose žemės ūkio produktų gamintojai patiria mažesnes sąnaudas ir mažiau suvaržymų (čia).

Prancūzijos ūkininkai traktoriais blokavo pagrindinius kelius į Paryžių bei kitus svarbiausius šalies kelius. Vyriausybei pažadėjus skirti lėšų ūkininkams ir sušvelninti reguliavimus, vasario 2 d. protestuotojai nutraukė kelių blokadą (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją