Teiginiai


„Simpsonai“ išpranašavo Baltimorės tilto griūtį.

Verdiktas


Melas. „Simpsonai“ nenuspėjo Baltimorės tilto griūties. Kai kurie internete paviešinti vaizdai buvo sugeneruoti dirbtinio intelekto ir nėra tikri animacinio serialo kadrai, o kituose vaizduojamas visai kitas tiltas, esantis Škotijoje.

Melo detektoriaus komentaras


Ankstų kovo 26 d., antradienio, rytą amerikiečius pažadino naujienų pranešimai apie Baltimorės mieste sugriuvusį Franciso Scotto Key tiltą. Akimirksniu internete išplitusiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip tiesiai į tiltą atsitrenkia krovininis laivas su Singapūro vėliava.

Šešių žmonių gyvybes nusinešęs įvykis buvo apipintas įvairiausiomis versijomis, kas iš tiesų galėjo atsitikti laive ir kas jam vadovavo. Kai kurias iš jų paneigė „Melo detektorius“ (čia ir čia).

Melagingos žinutės

Kai kurie internautai iš karto po tragedijos puolė tikinti, kad tilto griūtį išpranašavo animacinio serialo suaugusiems „Simpsonai“ kūrėjai. Viename dėmesio sulaukusiame kadre matomas pagrindinis serialo herojus Homeris Simpsonas, rankose laikantis vienkartinį kavos puodelį ir stebintis, kaip didžiulis laivas griauna plienines tilto konstrukcijas. Fone matyti vandenyje plūduriuojantys kroviniai ir smulkios valtelės. Nors iš pirmo žvilgsnio paveikslėlyje užfiksuota situacija primena Baltimorės tilto griūtį, tai nėra originalus serialo kadras.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką anksčiausi randami paieškos rezultatai su tuo pačiu atvaizdu – kovo 28 d., tai yra, dvi dienos po Baltimorės tilto griūties. Be to, toks paveikslėlis „Google“ paieškos platformoje buvo indeksuotas taip pat tik kovo 28 d.

Dirbtinio intelekto sukurto turinio atpažinimo platformos „Hive“ duomenimis, yra net 99,9 proc. tikimybė, kad šį paveikslėlį sukūrė dirbtinis intelektas.

Įrankio „Hive“ informacija

„Google Fact Check Explorer“ duomenimis, tą patį paveikslėlį jau patikrino 14 faktų patikros organizacijos. Visos iš jų priėjo tos pačios išvados – kad paveikslėlis buvo sugeneruotas pasitelkus dirbtinį intelektą (čia).

Socialinių tinklų vartotojus, įtikėjusius „Simpsonų“ pranašystėmis, sudomino ir dar keli kiti kadrai, kuriuos vaizduojamas griūvantis tiltas. Šį kartą tai – tikra ištrauka iš serialo, tačiau ir ji nėra susijusi su Baltimorės tilto tragedija.

Internete pasidalintuose animacinio filmuko kadruose matomas nuo griūvančio raudonos spalvos plieninio tilto bėgantis Homeris Simpsonas, o vėliau – į atsivėrusią prarają važiuojančios mašinos. Nors šie kadrai iš tiesų primena Baltimorės tilto avariją, iš tiesų juose pavaizduotas visai kitas tiltas. Socialiniuose tinkluose pasidalinti serialo kadrai yra 35 sezono 8 serijos. Šios serijos veiksmas vyksta Škotijoje. Tai nurodoma ir platformos „IMDB“ apraše: „Sodininkas Vilis pagrobiamas ir Simpsonai išvyksta paskui jį į Škotiją, kur jų laukia baisiausias Homerio košmaras.“ (čia).

Šioje serijoje pavaizduotas tiltas yra Forto tiltas, esantis Edinburgo mieste, Škotijoje. Apie tai galima spręsti tiek iš serijos siužeto, tiek iš fizinio nupiešto tilto panašumo į Forto tiltą (čia).

Kairėje – socialiniuose tinkluose išplatintas kadras, dešinėje – Forto tiltas, esantis Edinburgo mieste, Škotijoje

Teiginiai, esą „Simpsonų“ serialo kūrėjai pranašauja ateitį, nėra pirmieji. „Melo detektorius“ jau paneigė pasirodžiusius gandus apie tai, kad „Simpsonai“ neva įspėjo katastrofišką COVID-19 vakcinų poveikį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją