Teiginiai


Kyjive didžiule vyšyvanka buvo aprengta skulptūra „Motina Tėvynė“.

Verdiktas


Melas. Vaizdo įrašas, kuriame „Motina Tėvynė“ vaizduojama aprengta vyšyvanka buvo sukurtas kompiuteriu.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose ir Rusijai prielankumo neslepiančiuose kanaluose išplatintas 12 s trukmės vaizdo klipas, kuriame nufilmuota Kyjivo simboliu laikoma skulptūra „Motina Tėvynė“. Įspūdingas 102 m aukščio monumentas įraše aprengtas žemę siekiančia vyšyvanka – baltais ukrainietiškais raštais siuvinėtais marškiniais. Kai kurie įrašu pasidalinę vartotojai komentavo, kad toks apdaras labiau primena tramdomuosius marškinius, o komentatoriai taip pat negailėjo pašaipų, klausdami, „o kodėl puodynės neuždėjo ant galvos?“, „Taupūs ukrainiečiai, o kodėl mes negalėjome Lenino į Landsbergį perdirbti?“.

Klaidinanti žinutė

Ukrainiečių faktų tikrintojai „StopFake“ pastebėjo, kad šis įrašas internete pradėjo plisti rugpjūčio 24 d. „Telegram“ kanale „Труха Киев“, tačiau vėliau žinutę pasigavo ir propagandiniai Rusijos kanalai. Pavyzdžiui, rugpjūčio 25 d. tą patį video savo „Telegram“ kanale paviešino Vladimiras Solovjovas. Jo žinutė buvo peržiūrėta daugiau nei 283 tūkst. kartų (archyvas).

Vis dėlto, paaiškėjo, kad kritikos strėlių toks skulptūros apdaras sulaukė be reikalo, nes vyšyvanka „Motina Tėvynė“ iš tiesų nebuvo aprengta, vaizdo įrašas sukurtas kompiuteriu. Šią informaciją „StopFake“ telefonu patvirtino Kyjivo miesto savivaldybė. Kad skulptūra nebuvo taip papuošta įrodo ir faktas, kad įrašas plito tik propagandiniuose kanaluose ir socialiniuose tinkluose, juo nesidalino nė viena oficiali Ukrainos institucija.

Anksčiau „Motina Tėvynė“ įvairiomis progomis buvo papuošta pasitelkus 3D technologijas ir šviesas. Pavyzdžiui, šiemet minint JAV Nepriklausomybės dieną skulptūra nusidažė JAV ir Ukrainos vėliavų spalvomis (čia), o 2017 m. šalyje vykstant Eurovizijos dainų konkursui šviesomis buvo „aprengta“ tautiniais ukrainietiškais rūbais (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją