Teiginiai


1986 m. JAV Kongresui priėmus Nacionalinį vaikų skiepijimo įstatymą, neįmanoma paduoti farmacijos įmonių į teismą. Nuo tada JAV smarkiai išaugo vaikams rekomenduojamų skiepų skaičius.

Verdiktas


Iš dalies melas. Paveikslėlyje esantis skiepų sąrašas yra sukurtas pagal JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) rekomendacijas. Didžioji dalis vakcinų įtrauktos į skiepijimo kalendorių dešimtojo dešimtmečio pabaigoje. Priėmus Nacionalinio vaikų skiepijimo įstatymo pakeitimus, atsirado Nacionalinė kompensavimo dėl sužalojimo skiepais programa (VICP). Ji sukurta siekiant supaprastinti kompensavimo sistemą žmonėms, kurie gali patvirtinti, kad buvo nukentėję nuo skiepų. Skundai nagrinėjami JAV Federalinio ieškinių teismo biure, nes negalima iš karto pateikti ieškinių prieš vakcinų gamintojus civilinių ieškinių teismuose. Tik ieškovui nesutikus su teismo sprendimu galima pateikti apeliacinį skundą arba atmesti sprendimą ir pareikšti ieškinį farmacijos įmonei civilinių ieškinių teisme.

Melo detektoriaus komentaras


Iš paveikslėlio matyti, kad 1986 m. CDC rekomendavo tik penkias vakcinų dozes vaikams iki 12 mėnesių, tačiau neatsižvelgiama į tai, kad daugelis vaikams skiriamų vakcinų yra daugiavalentės, o viena dozė gali apsaugoti nuo kelių ligų. Pavyzdžiui, paveikslėlyje nurodomas DTP skiepas yra nuo stabligės, difterijos ir kokliušo.

Gimusio kūdikio imuninė sistema nėra visiškai išsivysčiusi, tad jiems kyla didesnė rizika užsikrėsti ir sunkiai susirgti. Vakcinos sustiprina imuninę sistemą (čia).

1983 m. CDC skiepijimo sąraše vaikams iki 18 metų buvo rekomenduojama vienuolika dozių 4 skirtingų skiepų, kurie apsaugo vaikus nuo 7 ligų (čia).

Kai kuriems skiepams reikalingos kelios dozės, nes vieno skiepo nepakanka, kad organizmas išvystytų stiprų imuninį atsaką – tokios vakcinos vadinamos daugiavalentėmis. Kai kuriomis vakcinomis skiepijama dar kartą praėjus keliems metams po pirmosios injekcijos, nes jos palaipsniui praranda veiksmingumą.

Klaidinanti žinutė

Svarbu paminėti, kad ne visi skiepai įtraukti į CDC sąrašą, nors tuo metu buvo rekomenduojami gydytojų. Vakcina nuo hepatito B licencijuota nuo 1981 m. ir rekomenduota didelės rizikos grupėms, o į CDC sąrašą įtraukta 1994 m. Vakcina nuo Haemophilus influenzae B infekcijos (Hib) buvo licencijuota 1985 m., o 1989 m. įtraukta į rekomenduojamų skiepų sąrašą (čia).

Dauguma naujų vakcinų buvo įtrauktos į skiepijimo kalendorių tik dešimtojo dešimtmečio pabaigoje ir vėliau. Pavyzdžiui, skiepai nuo rotaviruso, hepatito A, vėjaraupių, gripo, meningokokinės infekcijos ir t.t.

2024 m. CDC skiepijimo sąraše vaikams iki 15 mėnesių rekomenduoja trisdešimt dozių (įskaitant pakartotinius skiepus ir kasmetinius skiepus nuo gripo) 13 skirtingų skiepų, kurie apsaugo nuo 17 ligų (čia).

Kompensavimo programa

Po pakeitimų Nacionaliniame vaikų skiepijimo įstatyme, atsirado Nacionalinė kompensavimo dėl sužalojimo skiepais programa (VICP). VICP leidžia asmenims gauti kompensaciją už patirtą žalą dėl skiepų.

Skundai nagrinėjami JAV Federalinio ieškinių teismo biure. Teisinės išlaidos apmokamos ir užtenka pareiškėjo nusiskundimo įrodymų (čia).

VICP riboja, kaip galima paduoti į teismą vakcinas gaminančias įmones. Pavyzdžiui, ieškovams neleidžiama tiesiogiai pareikšti ieškinio vakcinų gamintojams ar gydytojams. Programa užtikrina, kad ieškovai negali pradėti bylinėtis su farmacijos įmonėmis (dėl sužeidimų ar mirties atvejų) iš pradžių neapgynę savo teisių JAV Federalinio ieškinių teismo biure (čia).

Programos sprendimas gali būti apskųstas, o tie, kurie nesutinka su teismo sprendimu (arba atsiima savo peticijas iki nustatyto termino), gali pateikti civilinį ieškinį vakcinų bendrovei arba sveikatos priežiūros paslaugų teikėjui, suleidusiam minėtą vakciną (čia).

Nuo 1989 m. iki 2022 m. JAV suleista daugiau kaip 4 mlrd. vakcinų dozių. Per šį laikotarpį pateikta 25 152 peticijos, o 9 070 peticijų patenkintos ir išmokėtos piniginės kompensacijos (čia). Vidutinė išmoka vienai nukentėjusiajai šaliai 2013–2017 m. buvo apie 430 000 JAV dolerių (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją