Teiginiai


V. Zelenskio uošvė įsigijo vilą Egipte už 5 mln. eurų, o apie tai pranešęs žurnalistas nužudytas.

Verdiktas


Melas. Vilos įsigijimo istorija yra išgalvota. Ją išplatino neegzistuojantis žurnalistas, pademonstravęs padirbtus dokumentus. Vaizdo įraše matoma vila, Egipto kurortą El Guna valdančios bendrovės teigimu, priklauso egiptiečių šeimai. Tą pačią informaciją patvirtino ir Egipto vidaus reikalų ministerija viešai pabrėžusi, kad niekada nėra gavusi informacijos apie įraše rodomo ir minimo vyro nužudymą.

Melo detektoriaus komentaras


Paskutinėmis vasario mėnesio dienomis socialiniuose tinkluose ir vėl prisiminta istorija apie neva Ukrainos prezidento uošvės įsigyta prabangų pirkinį – vilą El Gunos Egipto kurorte, kurios vertė 5 mln. eurų. Tokie gandai internete jau buvo paskleisti anksčiau – praėjusių metų vasarą, kai žinią masiškai platino Rusijos žiniasklaida ir šiai šaliai palankumo neslepiantys portalai užsienyje, taip pat ir Lietuvoje.

Dar kartą istorija apie ekstravagantišką V. Zelenskio šeimos pirkinį į viešumą iškilo Kalėdų laikotarpiu, kai Rusijos portaluose ėmė mirgėti antraštės apie neva žiauriai nužudytą Egipto tinklaraštininką, kuris esą ir atliko tyrimą apie V. Zelenskio vilą.

Kad ši istorija tėra dar vienas Rusijos bandymas apjuodinti Ukrainos prezidentą ir jo šeimą, vaizduojant juos išlaidaujančius prabangai tuo metu, kai šalyje vyksta karas, įrodo keli faktai.

Pirmiausia, informacijos pasklidimas į viešumą identiškai sutampa su kitomis Kremliaus sufabrikuotomis istorijomis, kurios skamba labai panašiai į šią. „Melo detektorius“ jau rašė apie išgalvotas istorijas, kurias sieja tas pats išlaidavimo prabangai naratyvas. Pavyzdžiui, Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska buvo melagingai apkaltinta prabangių „Cartier“ papuošalų įsigijimu, V. Zelenskis – dviejų brangių jachtų ir buvusio nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso vilos. Be beveik identiškos temos visas šias istorijas sieja ir jų pateikimo būdas – paslaptingi įvykio liudininkais arba tyrėjais prisistatę asmenys numeta informacinę bombą tuščiose socialinių tinklų paskyrose, vėliau žinutės retransliuojamos Rusijos, o dažnai – ir Afrikos, naujienų portalų. Vėliau žinią skleidžia socialinių tinklų paskyros, taip pat neslepiančios palankumo Rusijai. Liudininkais prisistatę asmenys vaizdo įrašuose pateikia įrodymų – dokumentų, kuriuose dažniausiai užtušuota svarbi informacija, jų originalumą paneigia skirtingi šriftai, datos, parašų ar antspaudų nebuvimas.

Žinia apie V. Zelenskio uošvienės įsigytą vilą Egipte taip pat pasklido tokiu būdu, kai „Youtube“ paskyroje, kuri rugpjūčio 25 d., maždaug tuo metu, kai istorija pradėta skleisti, teturėjo 6 sekėjus, patalpintas vaizdo įrašas. Jame vlogeris Mohamedas El Alavi atskleidžia, esą į jo rankas pateko vilos Egipte pirkimo sutartis, įrodanti, kad prabangų nekilnojamą turtą įsigijo V. Zelenskio uošvė Olga Kijaško. Svarbu tai, kad šiuo metu ši „Youtube“ paskyra jau ištrinta, tačiau archyvuotos kopijos internete įrodo, kad įrašą anksčiau šį mėnesį dar buvo galima peržiūrėti (čia).

Atlikus paiešką internete paaiškėjo, kad jokios informacijos apie tinklaraštininką Mohamedą El Alavi, nei jokių kitokių jo publikacijų, nėra. Šis asmuo minimas tik straipsniuose, kuriuose atkartojama ta pati vilos įsigijimo istorija.

Apie tai, kad O. Kijaško neva nusipirko 5 mln. eurų vertės vilą Egipto kurorte netruko parašyti ir Rusijos žiniasklaida, plačiai išviešinusi šią istoriją internete, bei kiti Rusijai simpatizuojantys šaltiniai. Pavyzdžiui, Nigerijos portalas „Punch“ (aut. past. šiuo metu ši publikacija jau pašalinta, tačiau tarp rugpjūčio 23 ir sausio 26 d. ji interneto archyve išsaugota 41 kartą), „Voice of Europe“, „Topwar“ ir kiti detaliai paviešino visą informaciją apie egiptiečių žurnalisto neva atliktą tyrimą, pirkimo sutartį, o vėliau ir platino informaciją apie tyrėjo mirtį.

Visi šie šaltiniai, nepriklausomos žiniasklaidos analizės svetainės „Media Bias/Fact Check“ duomenimis, yra nepatikimi, skleidžiantys ekstremistinę informaciją ir propagandą arba reiškiantys palankumą vienai kuriai nors politinei krypčiai (čia, čia ir čia).

Pirkimo sutartis, visoje šioje istorijoje pasitelkiama kaip vienintelis įrodymas, kelia daug įtarimų dėl jos tikrumo, be to, nieko neįrodo. Didelė dalis informacijos joje yra užtušuota juoda spalva, pavyzdžiui, nuslėpta visa pirkėjo ir pardavėjo informacija, išskyrus Olgos Kijaško pavardę.

Vis dėlto, galutinai gandus apie vilos įsigijimą paneigė bendrovė, kuri ir įkūrė El Guna kurortą – „Orascom Developments“. Jos teigimu, pastatas, kurio nuotraukas paviešino Rusijos žiniasklaida ir minėtas apsimetėlis vlogeris, priklauso egiptiečių šeimai (čia). Tą pačią informaciją patvirtino ir Egipto vidaus reikalų ministerija bei su Egipto portalu „Cairo24“ susisiekusi Ukrainos ambasada Egipte (čia). Egipto vidaus reikalų ministerija vėliau viešai paneigė ir gandus, esą vaizdo įraše matytas ir melagingą istoriją apie vilos pirkimą pranešęs vyras yra nužudytas (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)