Teiginiai


Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio žmona Olena Zelenska Niujorke „Cartier“ papuošalams išleido daugiau nei milijoną JAV dolerių, tai įrodo „Cartier“ parduotuvės čekis, datuotas rugsėjo 22 d. (archyvas 1 pvz., archyvas 2 pvz., archyvas 3 pvz.)

Verdiktas


Melas. Rugsėjo 22 d. dieną Olena Zelenska kartu su vyru lankėsi Otavoje, Kanadoje, kur susitiko su Kanados premjeru Justinu Trudeau.

Melo detektoriaus komentaras


Žinia apie brangius pirmosios Ukrainos ponios pirkinius paskleista keliuose kanaluose. Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai dalinosi iškarpa iš Nigerijos portalo „The Nation“, kurio antraštėje skelbiama – „Olena Zelenska išleidžia 1 100 000 už „Cartier“ papuošalus, dėl jos atleista parduotuvės darbuotoja“. Panašų straipsnį paskelbė ir lietuviškas portalas Laisvas.info, jame taip pat aiškinama, kad O. Zelenska „vien briliantams išleido 1,1 mln. dolerių“.

„The Nation“ publikuotame straipsnyje remiamasi neva buvusios „Cartier“ darbuotojos liudijimu. Trumpame vaizdo įraše, kuris buvo išplatintas sekėjų neturinčioje „Youtube“ paskyroje bei toliau plito dezinformaciją aktyviai skleidžiančiose „TikTok“ paskyrose, pasirodo užrašai su moters istorija. Juose pasakojama, kaip jai buvo sunku susirasti darbą ir koks džiaugsmas aplankė gavus praktikantės poziciją „Cartier“ parduotuvėje. Vėliau parodomas ir moters veidas. Ji aiškina parduotuvėje susidūrusi su O. Zelenska, kuri elgėsi nemandagiai, darbuotojai pasiūlius aprodyti gaminius ją aprėkė.

Klaidinančios žinutės

Įraše pasirodžiusios moters teigimu, pirmoji Ukrainos ponia iš karto iškvietė parduotuvės vedėją, o praktikantė esą jau kitą dieną buvo atleista. Šiai istorijai pagrįsti ekrane parodoma čekio kopija, neva įrodanti, kad O. Zelenska iš tiesų apsipirko parduotuvėje ir už prabangius balto aukso dirbinius išleido solidžią sumą.

Kad visa O. Zelenskos apsipirkimo istorija yra išgalvota pirmiausia įrodo ant parduotuvės čekio matoma data – rugsėjo 22 d. Šią dieną pirmoji Ukrainos ponia negalėjo būti Niujorke, nes kartu su vyru lankėsi Otavoje, Kanadoje, kur susitiko su Kanados premjeru Justinu Trudeau (čia).

Pasirodžius pranešimams apie O. Zelenskos išlaidavimą šią informaciją suskubo paneigti Ukrainos vyriausybinė agentūra „Kovos su dezinformacija centras“. Oficialioje organizacijos „Telegram“ paskyroje pranešta, jog šiuos teiginius per Nigerijos žiniasklaidą platina Rusijos propagandistai ir pažymėjo, kad tai – ne pirmas kartas, kai šios šalies portalai pasitelkiami skleisti netikras naujienas, skirtas diskredituoti Ukrainos prezidentą ir jo žmoną (čia).

Kad pirmoji ponia rugsėjo 22 d. buvo Kanadoje, o ne JAV, patvirtino Ukrainos prezidento kanceliarija. Be to, ir prieš šią dieną pora lankėsi ne Niujorke, o Vašingtono mieste, kur V. Zelenskis ir O. Zelenska aplankė Pentagono memorialą, pastatytą 2001 rugsėjo 11-osios teroro akto aukoms pagerbti. Taip pat pora surengė keletą susitikimų, įskaitant rugsėjo 21 d. vykusį susitikimą su JAV pirmąja ponia Jill Biden Baltuosiuose rūmuose (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)