Teiginiai


Ščecino uoste yra rusiškas aliuminis, kuris importuotas nepaisant sankcijų Rusijai.

Verdiktas


Iš dalies melas. Vaizdo įrašas išties nufilmuotas Ščecino jūrų uoste. Tačiau tokie rusiški aliuminio luitai gali būti importuoti į Europos Sąjungą, nes jiems netaikomos sankcijos.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo įrašo komentatorius mini, kad aliuminis rastas Ščecino uoste. Ščecinas yra miestas Vakarų Lenkijoje ir per „Google Maps“ pavyko atsekti tokį jūrų uostą (čia). Pasitelkus kitą „Google“ paieškos įrankį – „Google Earth“ – pavyko atpažinti tikslią filmuotos medžiagos vietą iš šalia esančių pastatų (čia).
Jūrų uostas, kuriame nufilmuotas rusiškas aliuminis

Ščecino uoste už krovinių iškėlimą iš laivų, jų transportavimą ir saugojimą yra atsakingos kelios privačios kompanijos. Viena iš tokių įmonių yra Vokietijos milžinės „Deutsche Bahn“ dukterinė įmonė „DB Port Szczecin“ (čia). Įmonės reklaminiuose filmukuose galima įžvelgti, kad būtent „DB Port Szczecin“ teritorijoje nufilmuotas ukrainiečio vaizdo įrašas. Reklaminiame filmuke minima, kad būtent jų uosto dalis yra vienas svarbiausių aliuminio centrų Europoje (čia).

Klaidinanti žinutė

Ar rusiškas aliuminis gali būti Europos Sąjungoje?

Vaizdo įraše aiškiai matosi luitų etiketės ir dvikalbis užrašas: „Pagaminta Rusijoje“. Etiketės viršutiniame kairiajame kampe parašytas aliuminio gamintojos pavadinimas – „Rusal“. Kitas įrodymas yra ant pačių luitų esantis įmonės įspaudas. Nors ant luitų nepavyksta pamatyti pilno pavadinimo, bet iš skirtingų kadrų fragmentų matosi didžiosiomis raidėmis užrašas „RUSAL I“ (raidė I po pavadinimo žymi liejyklos miestą – Irkutską) (čia).

Ant aliuminio luitų pastebėti žymenys

Europos Sąjunga iki šiol apribojo tik tam tikrų konkrečių aliuminio gaminių iš Rusijos importą, pavyzdžiui, aliuminio plokščių, lakštų ar juostų, kurių storis nėra didesnis nei 0,2 mm (čia). Tačiau tai neliečia įmonės „Rusal“ aliuminio luitų, kurio vienetas gali sverti nuo 6 iki 22 kg.

Liepos mėnesį „Reuters“ pranešė, kad „Europos aliuminio“ grupė svarstė užsiimti lobizmu, siekiant paskatinti Europos Sąjungą imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusijos aliuminio pramonę. Tačiau grupė nepritartų, kad sankcijos būtų konkrečiai nukreiptos prieš didžiausią šalies aliuminio gamintoją „Rusal“ (čia).

Šaltinis
Temos
Visa atsakomybė už Europos žiniasklaidos ir informacijos fondo remiamą turinį tenka autoriui (-iams), ir jis nebūtinai atspindi EMIF ir fondo partnerių, Calouste Gulbenkian fondo ir Europos universitetų instituto poziciją.
EMIF
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją