Botų aktyvumas socialiniame tinkle X (buvusiame tviteryje) prasidėjo praėjus dienai po to, kai Latvijos socialinėje žiniasklaidoje pradėtas lieti pyktis, nukreiptas prieš ledo ritulio žaidėjus, 2024 metų vasario viduryje dalyvavusius sporto renginyje Kazanėje, Rusijoje. Latvija draudžia šalies komandoms dalyvauti sporto renginiuose, į kurias savo atstovų siunčia Rusija ir Baltarusija.

Šiuo atveju pasipiktinimas buvo dar didesnis, nes realaus ir skaitmeninio sporto žaidynes, dalis kurių vyko ledo arenoje, o kita – kompiuterinių žaidimų forma, atidarė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį dauguma latvių laiko karo nusikaltėliu.

„Ateities žaidynių“ puslapyje internete teigiama, kad komandai „Baltic Select“ priklausė vienuolika žaidėjų. Ledo ritulio gerbėjai Latvijoje buvo labai nemaloniai nustebę, kai žaidynių, kurias smerkia kaip propagandą, atidaryme pamatė ir Latvijos vėliavą. Latvijos ledo ritulio federacija dėl šio incidento suspendavo dviejų šalies sportininkų licencijas.

Vėlyvą vasario 23 dienos popietę į diskusiją aktyviai įsitraukė botai. Per ateinančias dvi dienas socialinėje erdvėje pasirodė tūkstančiai botų sugeneruotų žinučių, kritikuojančių federacijos sprendimą kaip „neprofesionalų“ ir reikalaujančių „gerbti žaidėjų pasirinkimus“. Žinutes lydėjo tokios grotažymės kaip #NoPoliticsInSport, #FairSport, #westandwithBalticSelect ir kitos.

Tviterio informacija

Rygoje veikiančio NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro duomenimis, jiems pavyko suskaičiuoti, kad žinutes latvių kalba skelbė daugiau nei tūkstantis unikalių botų.

„Mes tviteryje vadinamąjį robotrolingą analizuojame jau septynerius metus. Ir tai pirmasis kartas, kai tokio masto kampanija vykdyta latvių kalba“, – „Re:Baltica“ sakė NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro vadovas Janis Sartis.

Projekto „Bot Blocker (antibot4navalny)“, užsiimančio Rusijos botų veiklos tinkle X stebėsena, ekspertai padarė panašią išvadą. Suskaičiuota, kad per dvi dienas botai savo žinutėmis pasidalijo 200 tūkst. kartų, o tai reiškia, kad socialinių tinklų sraute jos iš viso parodytos beveik 800 tūkst. kartų.

„Bot Blocker“ projekto atstovai, su „Re:Baltica“ pasidaliję ir savo skaičiavimų metodologija, sako, jog „labai didelė tikimybė“, kad už šios kampanijos slepiasi prokremliškas botų tinklas „Doppelganger“.

„Tai pirmasis kartas, kai „Doppelganger“ nusitaikė į Latviją, ir antras didžiausias epizodas vertinant pagal įdėtas pastangas ir pasiektą sklaidą tviteryje nuo pat 2023 metų spalio, kai buvo pradėta tinklo stebėsena“, – „Re:Baltica“ sakė „Bot Blocker“ atstovas.

Pirmosios masinės kampanijos metu buvo dalijamasi naujametiniais sveikinimais su apie naują pasaulio tvarką užsimenančiais Rusijos prezidentu V. Putinu ir Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Sveikinimai buvo platinami 2023 metų gruodžio 31-ąją – jie peržiūrėti 879 tūkst. kartų, 209 tūkst. kartų pasidalinti.

Tviterio informacija

Pigus triukas

„Negaliu komentuoti, kas galėtų slėptis už šios ledo ritulio kampanijos, bet, kad ir kas jie bebūtų, kampanija buvo pigus triukas“, – „Re:Baltica“ sakė J. Sartis.

NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centras tyrimo tikslais reguliariai vykdo įvairius eksperimentus, pirkdamas botus socialiniame tinkle X ir analizuodamas, kaip lengvai gali pasklisti vienokia ar kitokia žinutė. Viena naujausių analizių atskleidė, jog prokremliškos paskyros įdarbina žymiai pažangesnes technologijas, pavyzdžiui, naudojasi mokamos X tinklo verifikavimo sistemos („mėlynųjų varnelių“) privalumais, sudarančiais jiems galimybių pasiekti daugiau naudotojų ir dar gauti naudos iš reklamos.

„Jeigu jų lygis tik toks, tuomet mes saugūs“, – kiek ironiškai situaciją įvertino J. Sartis.

NATO strateginės komunikacijos kompetencijos centro vadovas įžvelgia dvi galimas priežastis, kodėl botų kampanija buvo aktyvuota būtent tada, kada ir buvo aktyvuota – arba norėta pagerinti įvaizdį ir pareklamuoti paties V. Putino globojamas žaidynes, arba išsibandyti savo jėgas prieš 2024 metų birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Latvijos valstybės kanceliarijos strateginės komunikacijos vadovas Richardas Bambalis su J. Sarčio nuomone sutinka: „Tai gali būti testas mūsų valstybinėms institucijoms ir visuomenei. Bandymas išsiaiškinti, kaip reaguojame, kai greitai, kuriais kanalais, kokiomis žinutėmis“.

Praėjus savaitei po „ledo ritulio botų“ kampanijos dauguma paskyrų, sukurtų viso labo gruodį ir dalyvavusių kampanijoje, ir toliau buvo aktyvios, pastebėjo „Re:Baltica“. O štai naujos paskyros, sukurtos vasarį ir pasitelktos būtent žinučių dalijimuisi, pažymėtos kaip „apribotos“. Ankstesni „Bot Blocker“ tyrimai leidžia daryti išvadą, kad galiausiai tos paskyros bus deaktyvuotos.

„Doppelganger“ nuolat tikrina tinklo X sistemas, skirtas fiksuoti piktnaudžiavimą ir neautentišką elgseną. Pavyzdžiui, pastebėję, kad botams anglų kalba žinutes skelbiant tokiu pat greičiu tiek iš Jungtinių Valstijų, tiek iš bet kurios Europos šalies, Europoje veikiančios paskyros sustabdomos greičiau, „Doppelganger“ programišiai Europos Sąjungoje pradėjo per tą patį laiko intervalą tokių žinučių skelbti mažiau. Dėl šios priežastis X piktnaudžiavimo užkardymo sistemai prireikia daugiau laiko tokius botus identifikuoti ir neutralizuoti.

„Tuo remdamiesi, galime daryti išvadą, kad X socialinis tinklas skirtingas kalbas/tikslines šalis apsaugos nuo piktnaudžiavimo klausimu vertina skirtingai. Antras dalykas tas, kad piktavaliai mokosi iš ankstesnių klaidų ir pritaiko savo operacijas konkrečiai kiekvienai kalbai“, – konstatuoja „Bot Blocker“.

„Šalin tuos kvailius“

Netrukus po botų antplūdžio socialiniame tinkle X, feisbuke atsirado 21 paskyra, propaguojanti tą pačią žinutę. Visi įrašai nupirkti – tikslinga reklama, nukreipta prieš Latvijos žmones.

Feisbuko informacija

Šįkart turinys buvo anglų kalba. „Iš Latvijos sportininkų atėmė ateities medalius!“, rašė įrašų autoriai ir ragino „pašalinti tuos kvailius iš ledo ritulio valdybos“, suspendavusius žaidėjų licencijas Latvijoje.

Įraše buvo pateikta ir nuoroda į peticiją, skirtą suspenduotų sportininkų palaikymui. Ją parengė brazilas Renato Sa Neto, dalyvavęs žaidynėse „R10 Team“ komandos sudėtyje. „Re:Baltica“ susisiekė su juo socialiniame tinkle X ir paprašė elektroninio pašto adreso, kuriuo galėtų atsiųsti klausimus. Gavęs klausimus, brazilas apsitvėrė tylos siena.

Tviterio informacija

Feisbuko reklamų bibliotekos įrankis padėjo nustatyti, kad minimos nupirktos žinutės buvo skirtos 18–65 metų amžiaus grupės latviams, kiekvienas įrašas vidutiniškai pasiekė 20 tūkst. asmenų. Laimei, feisbukas netrukus nustatė, kad tokia veikla neautentiška, ir minimos paskyros buvo deaktyvuotos. Plačiau „Re:Baltica“ pakomentuoti situaciją feisbuko atstovai nepanoro.

Prašymai pasirašyti vieną ar kitą peticiją, siekiant įtraukti kuo didesnę auditoriją – „Doppelganger“ tinklo dažnai ir noriai taikoma taktika.

Terminą „Doppelganger“ (reiškiantį kloną, antrininką) šiam prokremliškam botų tinklui 2022 metais sugalvojo tarptautinė nevyriausybinė organizacija, užsiimanti dezinformacijos kampanijų demaskavimu – Europos Sąjungos „Disinfo Lab“. Jos ekspertai ir išsiaiškino, jog auditoriją melagienų straipsniais, vaizdo medžiaga ir apklausomis atakuoja daugybė autentiškos žiniasklaidos priemonių „klonų“.

Remiantis META ataskaita, tarp tokių žiniasklaidos priemonių paskyrų klastočių buvo ir populiariausio Baltijos valstybėse naujienų portalo „Delfi“. META tyrimas padėjo neutralizuoti daugiau nei šešiasdešimties svetainių, apsimetančių autentiškomis žiniasklaidos priemonėmis. Paaiškėjo, kad tinklą kontroliavo Rusijos IT bendrovės „National Technologies“ ir „Social Design Agency“ (abiem taikomos Europos Sąjungos sankcijos). Tikrasis „National Technologies“ savininkas – Rusijos valstybinis gynybos konglomeratas, vadovaujamas artimo V. Putino bičiulio, buvusio KGB agento Sergejaus Čemezovo, „Rostec“, skelbė nepriklausomas Rusijos naujienų kanalas „The Insider“.

Vadinamieji ledo ritulio botai, taikęsi į latvius, ir toliau išlieka aktyvūs. Po savaitės surengta nauja kampanija. Šį kartą ji buvo skirta sporto žaidynėms Kazanėje. Anot „Bot Blocker“, ši banga pasiekė 780 tūkst. peržiūrų.

Tviterio informacija

J. Sartis perspėja nenuvertinti tokių kampanijų svarbos. „Pastarieji įvykiai Latvijoje iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kaip primityvoka provokacija, tačiau tai tik ledkalnio viršūnė. Kitam etapui gali būti pasitelktos žymiai rafinuotesnės taktikos, pavyzdžiui, integruotas „ChatGPT“, kuris pasirūpintų žinučių socialiniuose tinkluose autentiškumo iliuzija. Turime neprarasti budrumo“, – sakė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją