Teiginiai

FSB pareigūnai galėjo būti koncertų salėje per teroro aktą Maskvoje.

Verdiktas

Manipuliacija. Socialiniuose tinkluose keliamos tik prielaidos, kad FSB pareigūnai per teroro aktą galėjo būti koncertų salėje. Tiriamosios žurnalistikos atstovai jau nustatė, kad tie tariami pareigūnai yra paprasti vyrai.

Melo detektoriaus komentaras

„Man patiko, kaip tūkstančiai žmonių porą dienų rimtai tikėjo teorija, kad netikri migrantai įsiveržė į koncertų salę, šaudė į visus tuščiais šoviniais, o paskui FSB pareigūnai mėlynais švarkeliais išsitraukė tikrus kulkosvaidžius ir šaudė į visus iš tikrųjų, o paskui greitai puolė paskui netikrus migrantus ir juos suėmė“, - socialiniame tinkle „X“ spėliones apie tai, kad per teroro aktą koncertų salėje galėjo būti FSB pareigūnai, komentavo Romanas Dobrokhotovas (čia).

Jis yra Rusijos tiriamasis žurnalistas, politologas ir buvęs aktyvistas, į Rusiją orientuotos žiniasklaidos „The Insider“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius (čia).

Tiek jis, tiek kiti tiriamosios žurnalistikos atstovai netruko nustatyti, kad tie vyrai, kurie buvo įvardinti koncertų salėje esantys FSB pareigūnai, yra paprasti piliečiai, galimai tą vakarą taip pat atėję pažiūrėti koncerto.

Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad vienas „FSB žmogus su mėlynu megztiniu“ buvo paprastas VNIIST naftos pramonės darbuotojas Aleksejus Družkovas, kuris neturi nieko bendra su FSB (čia).

Jam antrino ir tiriamosios žurnalistikos asas Christo Grozevas, pabrėžęs, kad FSB pareigūnų pavadintas žmogus nepriklauso šiai organizacijai (čia).

Kito FSB pareigūnų įvardinto vyro tapatybė taip pat greitai buvo atskleista. „Tai tikrai Dmitrijus Erochinas, sporto mokytojas iš Troicko“, - paskelbė R. Dobrokhotovas (čia).

Klaidinanti žinutė

FSB Rusijoje kelis kartus buvo apkaltinta prisidėjus prie teroro aktų, kurie vėliau buvo politiškai naudingi Vladimiro Putino režimui. Garsiausias buvo sprogdinimas butuose 1999 m. prieš 2000 m. rinkimus, per kuriuos prezidentu buvo paskirtas V. Putinas. Daugybė bombų sugriovė daugiabučius Maskvoje, o šimtai žmonių žuvo miegant. Kaltinimai buvo nukreipti į čečėnų teroristus. Vėliau pasirodė įrodymų, kad FSB galėjo būti už sprogdinimų, kuriais V. Putinas pateisino Rusijos karinio dalyvavimo padidinimą antrajame Čečėnijos kare (čia).

Taip pat po 2002 m. Dubrovkos teroristinio išpuolio, kai karingų čečėnų teroristų grupė paėmė šimtus įkaitų per Nord Ost teatro apgultį, buvo manoma, kad FSB taip pat atliko savo vaidmenį. Garsi Rusijos opozicijos žurnalistė Anna Politkovskaja valstybinės televizijos laidų vedėjui Vladimirui Solovjevui sakė turinti šaltinių, teigiančių, kad teroro aktą Dubrovkos teatre surengė Rusijos slaptosios tarnybos. A. Politkovskaja vėliau buvo šaltakraujiškai nušauta prie savo buto per V. Putino gimtadienį (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją