„Buvo priimtas sprendimas, kad jei vidutiniškai per savaitę turėsime daugiau nei šimtą naujų atvejų, vėl grąžinsime privalomas kaukes uždarose erdvėse“, – kaip rašoma „Ynet“ svetainėje, sakė visuomenės sveikatos vadovė Sharon Alroy-Preis. Kaukių dėvėjimo buvo atsisakyta šio mėnesio pradžioje.

Birželio viduryje naujų atvejų skaičius tapo vienženklis, tačiau jau praėjusią savaitę tris dienas iš eilės viršijo 100. Dauguma naujų atvejų – neskiepyti vaikai ir žmonės, sugrįžę iš užsienio. Kai kurie iš susirgusiųjų buvo pilnai pasiskiepiję „Pfizer-BioNTech“ vakcina.

Nors „Covid“ delta padermė, pirmą kartą pastebėta Indijoje, yra iki šiol labiausiai užkrečiama viruso atmaina, beveik visi Izraelio atvejai buvo besimptomiai arba lengvi, o sunkių ligonių skaičius siekia maždaug du tuzinus. Verslas ir toliau dirba.

Vėlų trečiadienį Izraelis visam mėnesiui atidėjo sienų atidarymą užsienio turistams – iki rugpjūčio 1 d.

„Nusprendėme šiuos atvejus traktuoti kaip naują protrūkį. Ketiname jį čia pat ir užgesinti, paimti vandens ąsotį ir užlieti liepsnas, kol jos neįsiplieskė“, – antradienį nacionaliniame oro uoste, kuris visos pandemijos metu buvo uždarytas, kalbėjo ministras pirmininkas Naftali Bennettas.

Kitos priemonės, kurių vyriausybė ėmėsi praėjusią savaitę, yra griežtesnės karantino taisyklės, daugiau kasdienių testavimų ir 5000 šekelių (1535 dolerių) bauda tėvams, kurių vaikai nepaiso karantino.
Kaukių dėvėjimas buvo vėl sugrąžintas į oro uostus, sienos kirtimo punktus ir medicinos įstaigas.

Greita N. Bennetto reakcija rodo pamoką, išmoktą per nesėkmingą Izraelio ekonomikos atsidarymą po pirmojo karantino, vadovaujant tuometiniam premjerui Benjaminui Netanyahu.

Dėl nedidelio atvejų skaičiaus buvo atsisakyta atsargumo priemonių, o naujų infekcijų skaičius pašoko iki daugiau nei 11 000 per dieną – jas pažabojo tik naujas karantinas ir agresyviausia pasaulyje vakcinacijos kampanija.

Paskiepyta buvo daugiau nei pusė Izraelio gyventojų. Izraelis šio mėnesio pradžioje patvirtino vakcinas 12–15 metų amžiaus vaikams, tačiau kol kas jų imunizuota tik keli tūkstančiai.

Vis dėlto ligoninėse, kurios anksčiau buvo perpildytos, šiandien gydomos vos kelios dešimtys COVID-19 pacientų.

Weizmanno instituto mokslininkas Eranas Segalas radijo stočiai 103FM sakė, kad nors ir nebūtina kelti panikos, Izraelis turėtų atidžiai stebėti infekcijų eigą. Savo „Twitter“ paskyroje E. Segalas rašė, kad nepaisant infekcijų pakilimo, „kol kas sunkių atvejų iš esmės nėra“.