„Koalicijos reikalauja nedelsiant ir besąlygiškai paleisti poną Pratasevičių, taip pat kitus žurnalistus ir žiniasklaidos darbuotojus, sulaikytus Baltarusijoje jiems atliekant savo darbą. Kaltininkai turi būti patraukti atsakomybėn“, – rašoma Departamento išplatintame pareiškime.

Ten pat priduriama, jog koalicijos narės griežtai smerkia praėjusį sekmadienį įvykdytą priverstinį „Ryanair“ keleivinio lėktuvo nutupdymą Minske ir R. Pratasevičiaus sulaikymą.

„Šie beprecedenčiai ir pribloškiantys veiksmai tolygūs tiesioginei atakai prieš žiniasklaidos laisvę ir turi rimtų padarinių teisei į laisvą saviraišką“, – pabrėžiama pareikšime.

Pasak dokumento autorių, Baltarusijoje po pernai rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų dėl Minsko represijų nukentėjo apie 400 žiniasklaidos darbuotojų.

Anot Valstybės departamento, pareiškimą paskelbė Austrijos, Bulgarijos, Kanados, Kipro, Čekijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos, Graikijos, Islandijos, Latvijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Šiaurės Makedonijos, Slovakijos, Slovėnijos, Šveicarijos, Ukrainos ir Jungtinės Karalystės vyriausybės.

2019 metais įsteigta Žiniasklaidos laisvės koalicija vienija 47 valstybes nares, įsipareigojusias ginti spaudos laisvę ir užtikrinti žurnalistų saugumą.

Po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją buvo kelis mėnesius apėmę beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Įtampa Vakarų ir Baltarusijos santykiuose paaštrėjo, A. Lukašenkai praėjusį savaitgalį įsakius pasiųsti naikintuvą perimti iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lainerio, kuriuo skrido ieškomas disidentas žurnalistas R. Pratasevičius ir Vilniuje studijuojanti jo draugė Sofija Sapega. Nutupdžius lėktuvą abudu buvo sulaikyti.

Po šio incidento ES narės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir nusprendė neberengti skrydžių virš šalies teritorijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)