Ruošdamasis rinkimų kampanijai, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketina parodyti rinkėjams, kad „net jo paties valdžios aparatas nėra apsaugotas nuo represijų“, rašo agentūra „Bloomberg“.

Kaip praneša šaltiniai, V. Putinas ruošiasi sumažinti darbo vietų skaičių savo administracijoje, ir tai leistų sutaupyti 10 proc. jos išlaikymui skiriamų lėšų.

Agentūra pažymi, kad nepaisant to, jog Rusijos prezidento populiarumas išlieka 90-ies proc. lygmenyje, visuomenėje kilo pasipiktinimas dėl prabangaus jo atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo laikrodžio, kuriuo jis pasipuošė savo vestuvių dieną. Visuomenė piktinasi aukštų valdininkų gyvenimo būdu.

„Kai visi aptarinėja valdininko laikrodį už pusę milijono dolerių, tai svarbus signalas rinkimų kampanijos pradžioje“, – sako Rusijos mokslų akademijos Maskvoje mokslinis bendradarbis Nikolajus Petrovas.

Pasak jo, tokiame kontekste valdžia turi parodyti, kad „kenčia kartu su tauta“. Po Krymo prisijungimo praėjusiais metais, V. Putinas daugiau nei dukart pasididino savo oficialią 7,6 mln. rublių (apytikriai 106 tūkst. EUR) algą.

1715 prezidento administracijos darbuotojų kas mėnesį gauna vidutiniškai 234 300 rublių (apytikriai 3241 EUR) – beveik septyniskart daugiau, nei vidutinis atlyginimas Rusijoje (remiantis Rusijos Federalinės statistikos tarnybos duomenimis).

Prezidento atstovas spaudai D. Peskovas pateikė praeitų metų pajamų ataskaitą – paaiškėjo, kad pernai jis uždirbo 9,1 mln. rublių, tai yra daugiau, nei jo viršininkas.

„Žmonės žino, kad valdininkai gyvena daug geriau, nei dauguma Rusijos gyventojų. Jie turi visą premijų ir lengvatų sistemą, įskaitant butus“, – pažymi Politinių technologijų centro direktorius Igoris Buninas.

Du situaciją išmanantys šaltiniai pranešė, kad kol kas nėra žinoma, kiek konkrečiai V. Putino administracijos darbuotojų bus atleista. Kai kuriems valdininkams gali būti sumažintas atlyginimas.

Vyriausybiniais duomenimis, nuo tada, kai prieš 15 metų į valdžią atėjo V. Putinas, federalinių valdininkų kiekis nuo 521 tūkst. išaugo iki 1,4 mln., o regioninių administracijų darbuotojų skaičius nuo 1,2 mln. išaugo iki 2,2 mln.

Likus kiek daugiau nei metams iki rinkimų, Rusijos finansų ministerija pareiškė, jog 2015–2016 m. ketina kasmet 10 proc. sumažinti išlaidas valstybės aparatui, pranešė šaltiniai.

Neseniai paaiškėjo, kad Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, ant kurio rankos buvo pastebėtas 37 mln. rublių vertės laikrodis, turi visą kolekciją brangių laikrodžių.

Pirmas kolekcijos egzempliorius ant Rusijos prezidento atstovo spaudai rankos buvo pastebėtas per rugpjūčio 1 d. Sočyje įvykusias jo vestuves su Tatjana Navka.

D. Peskovas pareiškė, kad tai žmonos vestuvinė dovana, nors, Aleksejaus Navalno duomenimis, su šiuo laikrodžiu D. Peskovas buvo pastebėtas prieš tris mėnesius iki vestuvių.