Antradienį paskelbtame straipsnyje JAV laikraštis rašo, kad sprendžiant iš šį mėnesį socialiniuose tinkluose pasirodžiusių nutekintų įslaptintų JAV Gynybos departamento dokumentų, Ukrainos pajėgos dėl sunkumų telkiant amuniciją, įrangą ir kariuomenę gali „toli gražu nepasiekti“ tikslų, numatytų vyriausybės planuose pavasarį atkovoti Rusijos okupuotas teritorijas.

Vis dėlto lieka neaišku, ar dokumentai yra tikri ir kaip jie pasiekė spaudą bei socialinius tinklus, dėl to vyksta tyrimai.

Pasak „The Washington Post“, nutekinti dokumentai leidžia manyti, kad JAV vyriausybė „nuogąstauja“ dėl karo eigos.

Negana to, vertinime, anot laikraščio, paskelbtame vasario pradžioje, įspėjama, kad Ukrainos kariuomenė patiria sunkumų „telkiant ir išlaikant pajėgas“, o tai „veikiausiai padrąsins kritikus, manančius, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir NATO turėtų dėti daugiau pastangų pastūmėti derybomis siekti užbaigti konfliktą“, rašoma straipsnyje.

Nutekinti galimai slapti dokumentai, kuriuose pateikiama JAV žvalgybos agentūrų informacija, jau kelias savaites plito internete, dažnai prorusiškais kanalais, o galimai žvalgybinė informacija apie karą Ukrainoje ypač patraukė dėmesį.

JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas viešiesiems reikalams Chrisas Meagheris sako, jog Pentagono komanda stengiasi nustatyti, ar dokumentai tikri, tačiau jis pridūrė, jog atrodo, kad internete išplitusiose nuotraukose atskleista slapta informacija. Paskelbti dokumentai yra „panašaus formato, kokie naudojami teikti aukštiems pareigūnams kasdienę atnaujintą informaciją apie operacijas, susijusias su Ukraina ir Rusija, taip pat kitus žvalgybos duomenis“.

Ch. Meagheris pridūrė, jog kai kurie dokumentai „atrodo, buvo pakeisti“. Jie pakeisti taip, kad atrodytų, jog Ukraina prarado daugiau karių nei Rusija, nors originalioje versijoje sakoma priešingai.

Pietų Korėja antradienį pareiškė, kad šalies gynybos ministras ir JAV gynybos sekretorius per pokalbį sutarė, kad didelė dalis dokumentų buvo suklastoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją