Penki informuoti diplomatai leidiniui sakė, kad pasiūlyme nenumatyta, kad ES tiesiogiai mokėtų už Ukrainos ginklus. Vietoj to Briuselis padėtų šalims padengti išlaidas už amuniciją, raketas ir tankus, pirkimo ir siuntimo išlaidas. Tai taip pat padėtų apmokėti Ukrainos kariuomenės mokymus.

Pasiūlymas dėl specialaus karinio fondo yra ES pastangų parodyti savo ilgalaikę paramą Ukrainai dalis. Europos išorės veiksmų tarnyba – ES diplomatinė tarnyba – taip pat parengė planą, kuriame siūlomi saugumo įsipareigojimai, kuriuos dėl Ukrainos ES artimiausiais metais galėtų prisiimti.

Ši idėja taip pat papildo ES pasiūlymą 2024–2027 metais Ukrainai skirti 50 milijardų eurų nekarinės pagalbos.

Naujasis pasiūlymas dėl finansavimo pirmadienį išsiųstas ES šalims svarstyti, o ES užsienio reikalų ministrai jį svarstys ketvirtadienį per susitikimą Briuselyje. Anot dviejų diplomatų, tikslas yra, kad pasiūlymas būtų priimtas iki rudens.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją