JAV vadovas tokį sprendimą priėmė po vaizdo ryšiu vykusių derybų su kolegomis iš Didžiojo septyneto (G-7), pranešė CNN, „Fox News“ ir kitos žiniasklaidos priemonės, remdamosi aukšto rango JAV pareigūnais.

J. Bidenas oficialiai apie tai turėtų paskelbti vėliau antradienį, tvyrant susirūpinimui, kad JAV piliečiai ir tūkstančiai afganų, dirbusių Jungtinių Valstijų ir sąjungininkų koalicijos kariams Afganistane, gali būti ten palikti.

Tai reiškia, kad beveik 6 000 JAV karių, kurie nuo rugpjūčio 14 dienos yra perėmę Kabulo Hamido tarptautinio oro uosto kontrolę, turi tik septynias dienas užbaigti operacijai ir išvykti.

Išvakarėse Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos pareigūnai sakė, kad jų evakuacijos galėtų tęstis ir po rugpjūčio 31-osios. Šios šalys išreiškė pageidavimą, kad JAV pajėgos Kabule pasiliktų ilgiau ir padėtų organizuoti tarptautinę evakuaciją.

Visgi per G-7 vaizdo konferenciją anksčiau antradienį lyderiai, regis, sutarė laikytis balandį J. Bideno paskelbto termino.

Pasak britų ministro pirmininko Boriso Johnsono, G-7 sutarė, kad Talibanas privalo garantuoti saugų kelią iš Afganistano bėgantiems žmonėms ir po dabartinio rugpjūčio 31-osios evakuacijos termino.

B. Johnsonas, kuris sušaukė skubų G-7 pasitarimą, sakė, kad jis ir jo kolegos pritarė „gairėms dėl mūsų būsimo bendravimo su Talibanu“.

Jis pridūrė, kad „sąlyga numeris vienas“ yra „garantuoti... iki rugpjūčio 31-osios ir vėliau saugų kelią tiems, kas nori išvykti“.

Per skubų G-7 lyderių antradienio pasitarimą taip pat sutarta, kad Talibanas bus laikomas atsakingu už savo veiksmus Afganistane saugant moterų teises ir užkertant kelią terorizmui.

„Patvirtiname, kad Talibanas bus laikomas atsakingu už savo veiksmus dėl terorizmo prevencijos, žmogaus teisių, ypač moterų, mergaičių ir mažumų, taip pat dėl įtraukaus politinio susitarimo Afganistane“, – sakoma po susitikimo paskelbtame Dauningo gatvės pranešime.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas anksčiau antradienį savo ruožtu pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų nutraukti kvalifikuotų afganistaniečių evakavimą ir perspėjo Vakarų pajėgas nepratęsti transportavimo iš šalies termino po rugpjūčio 31 dienos.

Po to, kai prieš devynias dienas Talibanas užgrobė valdžią Afganistane, iš šalies per Kabulo oro uostą pabėgo maždaug 50 tūkst. užsieniečių ir afganistaniečių, skelbia JAV vyriausybė.

Pentagono atstovas Johnas Kirby sakė, kad talibai privačiai siunčia tokią pat žinią kaip ir viešai.

„Talibanas labai aiškiai skelbia, ko tikisi“, – nurodė J. Kirby.

„Vieši ir privatūs pareiškimai yra vienodi; nesileisdamas į detales nematau didelio disonanso“, – sakė jis žurnalistams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)