Portalas „Ynet“ teigia, kad V. Zelenskis norėjo nuvykti į Izraelį praėjusią savaitę – tuo pačiu metu kaip ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Anot „Ynet“, neatmestina, kad Ukrainos prezidentas ateityje dar apsilankys Izraelyje.

Po „Hamas“ išpuolio V. Zelenskis tvirtai stojo Izraelio pusėn ir pareiškė, kad Izraelis turi neginčijamą teisę gintis nuo Palestinos teroristų.

„Terorizmas visada yra nusikaltimas, ir ne tik prieš vieną šalį ar konkrečias aukas, bet prieš žmoniją apskritai“, – sakė jis.

„Pasaulis turi būti vieningas, kad teroristai daugiau niekur ir niekada nebandytų nusinešti žmonių gyvybių“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

Kaip rašo „The Times of Israel“, nuo tada, kai praėjusių metų vasario mėnesį Rusija pradėjo plataus masto invaziją, Izraelis ne kartą išreiškė paramą Ukrainai, tačiau karinės pagalbos taip ir nepasiūlė, todėl išaugo diplomatinė įtampa tarp Kyjivo ir Jeruzalės. Leidinio manymu, Izraelis galimai nenori aštrinti santykių su Rusija, turinčia daug ginkluotųjų pajėgų Sirijoje.

Antony Blinkenas Izraelyje

Blinkenas po kelionės po arabų šalis Izraelyje siekia sudaryti bendrą frontą


Pirmadienį JAV valstybės sekretorius grįžo iš kelionės po šešias arabų šalis atgal į Izraelį, tikėdamasis suderinti veiksmus prieš „Hamas“ ir tuo pačiu rasti būdų palengvinti humanitarinę krizę Gazos Ruože.

Po skubos tvarka surengto vizito Tel Avive solidarumui pareikšti praėjus vos keturioms dienoms, A. Blinkenas sugrįžo į šį miestą, kad, Izraeliui besirengiant Gazos Ruože pradėti sausumos operaciją, Jeruzalėje susitiktų su valstybių vadovais.

„Noriu pasinaudoti galimybe pasidalinti viskuo, ką išgirdau ir sužinojau, pastarosiomis dienomis lankydamasis pas kitus mūsų partnerius, bei aptarti tolesnius veiksmus su mūsų sąjungininkais ir draugais iš Izraelio,“ – žurnalistams Kaire sekmadienį pasakojo A. Blinkenas.

Kol vyksta ši kelionė, teigiama, kad prezidentas Joe Bidenas svarsto priimti kvietimą apsilankyti Izraelyje ir toliau parodyti, paties JAV vadovo žodžiais sakant, tvirtą solidarumą.

JAV pareigūnų teigimu, savo kelionės metu A. Blinkenas ne tik sužinojo apie daugelio vadovų priešinimąsi grupuotei „Hamas“, bet ir išgirdo susirūpinimą dėl sunkios palestiniečių padėties.

„Aš aiškiai leidau suprasti, kad su „Hamas“ toliau negalima elgtis kaip ligi šiol,“ – Kaire kalbėjo A. Blinkenas.

„Tuo pat metu, kaip minėjau, esame pasiryžę dėti visas pastangas, kad patenkintumėme Gazos gyventojų poreikius,“ – sakė jis.

„Civiliai neturėtų kentėti už „Hamas“ žvėriškumą.“

Antradienį į Izraelį gali atvykti Scholzas

Vokiečių žiniasklaida skelbia, kad Vokietijos kancleris Olafas Scholzas antradienį vyks į Izraelį, kad kruvinos „Hamas“ smogikų atakos akivaizdoje pademonstruotų solidarumą.

O. Scholzas jau yra pažadėjęs Izraeliui visapusišką paramą. Praėjusią savaitę kancleris tvirtino, kad Vokietija stovi Izraelio pusėje.

Vokietijos transliuotojas NTV, remdamasis šaltiniais vyriausybėje, skelbė, kad O. Scholzas Izraelyje gali lankytis jau antradienį. Manoma, kad viena iš diskusijų temų bus „Hamas“ pagrobtų Vokietijos piliečių likimas.

Tuo metu populiarus laikraštis „Bild“ rašė, kad vizitas gali įvykti „artimiausiomis dienomis“.

Vokietijos vyriausybė šių pranešimų dar nepatvirtino.

Penktadienį Izraelyje viešėjo Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)