Neoficialiomis žiniomis, pagal prezidento Francois Hollande`o ir kanclerės Angelos Merkel planą Ukraina ir Rusija turėtų nedelsiant susitarti dėl paliaubų ir turėtų pripažinti naują karinių jėgų atskyrimo liniją, kuri po pastarojo prorusiškų separatistų puolimo gerokai pasistūmėjo į Vakarus.

Kita vertus, toks susitarimas tik įšaldytų konfliktą ir paverstų nemažą dalį Donecko ir Luhansko sričių teritorijų nauja Padniestre.

P. Porošenka: pastangos gali atverti kelią paliauboms

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad naujasis taikos planas, kurį jam pristatė Vokietijos kanclerė Angela Merkel bei Prancūzijos vadovas Francois Hollande'as ir su kuriuo penktadienį bus supažindinta Maskva, teikia vilčių užbaigti mūšius su prorusiškais separatistais.

P.Porošenkos derybos Vokietijos ir Prancūzijos lyderiais, kurie ketvirtadienį netikėtai atskrido į Kijevą ir pateikė naują taikos pasiūlymą, „suteikia viltį dėl paliaubų“, sakoma Ukrainos prezidentūros išplatintame pranešime.

Po derybų Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai bendro pareiškimo nepaskelbė. Apie šią Vokietijos ir Prancūzijos diplomatinę iniciatyvą kol kas neskelbiama jokios oficialios informacijos.
Kalbėdamas Paryžiuje prieš skrydį į Kijevą F.Hollande'as sakė, kad jis ir A.Merkel „pateiks naują sprendinį šiam konfliktui, pagrįstą Ukrainos teritoriniu vientisumu“.

Vokietijos dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ rašė, kad plane raginama „nedelsiant paskelbti paliaubas“ ir suteikti platesnę autonomiją separatistams Ukrainos rytuose - didesnėje teritorijoje negu buvo numatyta ankstesnėje paliaubų sutartyje, kuri rugsėjį buvo pasirašyta Minske.

Pasak laikraščio, abu Europos lyderiai nori pasiųsti aiškią žinią P.Porošenkai, kad tai gali būti „paskutinė galimybė“ išvengti karinio pralaimėjimo ir ekonomikos žlugimo, o Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną perspėti, kad Maskvai gali būti paskelbtos dar griežtesnės sankcijos.

Tačiau vienas Vokietijos vyriausybės atstovas pareiškė, kad tame straipsnyje pateikta informacija yra „netiksli“.

Taikos planas numato nuolaidų prorusiškiems separatistams

Vokietijos ir Prancūzijos taikos planas Ukrainai, anot žiniasklaidos, numato nuolaidas prorusiškiems sukilėliams.

Vokietijos laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“ pabrėžia,  kad „tai būtų nuolaida Putinui“.

„Sueddeutsche Zeitung“ informacija, taikos planas orientuojasi į rugsėjį Minske pasiektą susitarimą. Tačiau tada sutartos demarkacinės linijos esą neįmanoma laikytis, nes sukilėliai išplėtė savo kontroliuojamą teritoriją. Taip pat numatytas sunkiosios ginkluotės atitraukimas ir pasikeitimas belaisviais.

JAV remia šį pasiūlymą. A. Merkel ir F. Olando taikos planas „naudingas“, pareiškė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, ketvirtadienį taip pat lankęsis Kijeve.

A. Merkel ir F. Olando kelionė į Kijevą ir Maskvą yra reikšmingiausia Vakarų taikos iniciatyvą nuo 10 mėnesių trunkančio Ukrainos konflikto pradžios. Tai esą yra paskutinysis šansas išgelbėti Ukrainą nuo dramatiško karinio pralaimėjimo ir ekonominio žlugimo.

Kiek anksčiau Vokietijos vyriausybės šaltiniai sakė, kad pagrindinė kliūtis atnaujinti taikos derybas yra faktas, jog dabartinė fronto linija nebeatitinka tos, dėl kurios praeitais metais buvo susitarta per derybas Baltarusijos sostinėje. Vienas iš tikėtinų naujų pasiūlymų – kad paliaubų plane būtų nustatyta dabartinė fronto linija, žyminti sukilėlių atkovotas naujas teritorijas.

Pasak šaltinių, kad derybos būtų pradėtos iš naujo, Kijevas turi pripažinti, jog separatistai dabar kontroliuoja keliais šimtai kvadratinių kilometrų didesnę teritoriją negu buvo sutarta Minske, tačiau jis neprivalės atsisakyti savo pozicijos, kad tos teritorijos yra Ukrainos valstybės dalis.

Galutinis taikos proceso tikslas turėtų būti Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, pabrėžė šaltiniai.

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas pareiškė, kad Kijevas nesvarstys jokio taikos plano, keliančio abejonių dėl valstybės teritorinio vientisumo, suverenumo arba nepriklausomybės.

P. Porošenka, A. Merkel ir F. Hollande`as nusprendė nepasakoti apie susitikimo rezultatus 

Vasario 5 dienos vakarą Ukrainos prezidentas Petro Porošenka, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as užbaigė derybas. Šalių lyderių susitikimas akis į akį truko pusantros valandos, skelbia „Ukrainskije novosti“.   

Po to valstybių vadovai maždaug dvi valandas tęsė derybas praplėstu formatu, o dar vėliau tęsė bendravimą vakarienės „Rūmuose su chimeromis“ metu, rašo newsru.com.

Tačiau lyderiai atsisakė komentuoti susitikimo rezultatus: dar prieš tai, kai jie išėjo iš „Rūmų su chimeromis“, Ukrainos prezidento administracijos atstovai paprašė žurnalistų palikti rūmų teritoriją.   

Vasario 6 dienos 1 val. 31 min. nakties valstybės vadovo spaudos tarnyba pranešė, kad trijų šalių lyderiai apsvarstė Minsko susitarimų, „sudarančių konflikto sprendimo pagrindą, įgyvendinimo būdus ir parengė bendrus pasiūlymus dėl tolesnių žingsnių“.  

„Prezidentas Petro Porošenka surengė derybas su federaline kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Francois Hollande`u. Šalys pritarė taikiam konflikto Donecko ir Luhasko srityse sureguliavimui ir išreiškė viltį, kad tuo suinteresuota yra ir Rusija. Visi trys lyderiai paragino nedelsiant nutraukti ugnį, išvesti iš Ukrainos užsienio pajėgas, atitraukti sunkiąją techniką bei ginkluotę, uždaryti sieną ir išlaisvinti visus belaisvius“, - teigiama pranešime.

Be to, Ukrainos prezidentas paragino Europos šalių lyderius prisidėti prie pastangų išlaisvinant ukrainiečių pilotę Nadeždą Savčenko. 

Šalys taip pat aptarė galimybes plėtoti dialogą Normandijos formatu (dalyvaujant Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiams – aut. past.). 

AP: jokio pasiūlymo nuo V. Putino A. Merkel ir F. Hollande`as neatvežė. URM: susitikimas praėjo gerai

Prancūzijos prezidentas ir Vokietijos kanclerė neatvežė jokio Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymo, kaip išspręsti konfliktą Donbase. Tai pranešė Ukrainos prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Valerijus Čalyj.   

Pasak jo, Vokietijos, Prancūzijos ir Ukrainos lyderiai aptarė būdus, kaip įgyvendinti Minsko susitarimus: visos pusės sutiko, kad būtent šis dokumentas yra konflikto Donbase sprendimo pamatas.

Jis taip pat teigė, kad labai tikėtina, jog po Kijevo A. Merkel ir F. Hollande`as skris į Maskvą. Po susitikimo su P. Porošenka Vokietijos ir Prancūzijos vadovai grįžo į Berlyną ir gali būti, kad vasario 6 dieną Rusijos sostinėje susitiks su V. Putinu.

„Labai svarbu, ką iš Maskvos atveš mūsų partneriai Europoje. Jie ėmėsi vaidmens pastūmėti tuos, kurie pasirašė susitarimus ir Milane bei kituose miestuose tvirtino, kad yra pasirengę imtis atsakomybės už Minsko susitarimų įgyvendinimą“, - sakė V. Čalyj.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos pusei svarbu įtvirtinti skiriamąją liniją, nustatytą 2014 metų rugsėjo 19 dienos Minsko memorandume, uždaryti sieną, kad pro ją nebūtų tiekiami ginklai, apsikeisti belaisviais, bet svarbiausia – visiškai nutraukti ugnį ir ne tik iš ukrainiečių pusės.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas savo paskyroje „Twitter“ rašė, kad „Normandijos trejeto susitikimas praėjo gerai“.

„Nesijaudinkite. Spaudimo Ukrainai nėra. Prancūzija ir Vokietija padeda mums grąžinti taiką“, - pažymėjo jis. "

Jo teigimu, susitikimo metu buvo svarstomi žingsniai, reikalingi tam, kad Minsko susitarimai pradėtų veikti.    

„Pabrėžiu: visi susitarimai, o ne tik kai kurie iš jų“, - pridūrė P. Klimkinas.

Žiniasklaida: V. Putinas pasiūlė įsteigti naują Padniestrę

Konflikto Ukrainoje sprendimo variantas, kurį išvakarėse pasiūlė Rusijos prezidentas V. Putinas, buvo „pernelyg ciniškas“. Remdamasi „The New York Times“ diplomatiniais šaltiniais, rašo „Ukrainskaja pravda“.

„Tai nėra taikus planas. Tai kelio planas naujai Padniestrei ar Abchazijai Ukrainoje. Tai ciniškas bandymas išvengti visų įsipareigojimų, prisiimtų Minske“, - teigė vienas diplomatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.  

Ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pranešė, kad Vokietijos kanclerė A. Merkel ir Prancūzijos prezidentas F. Hollande`as sulaukė V. Putino pasiūlymo, kaip išspręsti konfliktą Donbase. 

Smulkesnės šio plano detalės nežinomos, nė viena pusė apskritai nieko neskelbė apie šį planą. 

J. Kerry pažymėjo, kad A. Merkel ir F. Hollande`as parengė savo planus, kaip pasiekti taiką Ukrainoje. Ketvirtadienį jie ir atskrido į Kijevą su šiais planais.

Šiandien F. Hollande`as ir A. Merkel skris į Maskvą, kur susitiks su V. Putinu.