Michailas Niskoguzas teigia tiesiog fotografavęs, kas vyksta – tai ir nepatiko milicijai: jis buvo sulaikytas, žiauriai sumuštas ir netgi sužalotas peiliu, skelbia BBC.

Sunkiai vaikščiodamas viešbučio, esančio netoliese Nepriklausomybės aikštės, koridoriumi septyniolikmetis vaikinas, skausmo perkreiptu veidu, pasakoja ramiai, detaliai prisimena, kaip žvėriškai su juo elgėsi riaušių malšintino pajėgos.

„Jutau tik skausmą. Jų akys buvo pasruvusios krauju. Žiūrėdamas jiems į akis mačiau, kokį malonumą jie patiria“, - virpėdamas pasakoja vaikinas.

Visas septyniolikmečio kūnas ir veidas nusėtas įbrėžimais ir nubrozdinimais. Ant kaktos – gili žaizda, patepta brilianto žaluma. Vaikinui milicija sulaužė ranką, ji sugipsuota.

„Mane pastvėrė specialiosios pajėgos. Žiauriai mušė, talžė guminėmis lazdomis, pjaustė peiliu“, - prisimena vaikinas.

Moksleivis į Kijevą buvo atvykęs aplankyti senelio – kunigo, kuris dalyvauja Kijevo centre vykstančiose demonstracijose. Vaikinas pasakoja pasilikęs pafotografuoti, tačiau netikėtai milicijos ir protestuotojų akistata Gruševskio gatvėje virto kraujo praliejimu.

Jis stovėjo netoliese kolonados, nuo kurios protestuotojai leido fejerverkus, į riaušių malšinimo pajėgas mėtė Molotovo kokteilius, kai jį sulaikė ir nuvilko į netoliese esantį parką.

„Jie mane išrengė, liepė eiti nuogam“, - pasakoja vaikinas. Moksleivis prisimena, kaip milicijos pareigūnai privertė jį giedoti Ukrainos himną. Po žeminančios ceremonijos vaikiną pradėjo negailestingai talžyti, žaloti peiliais. Lauke spaudė šaltis.

Septyniolikmetis teigia, jog milicija iš jo tyčiojosi pačiais žiauriausiais ir labiausiai žeminančiais būdais.

„Greitosios pagalbos medikus jie man galiausiai iškvietė tik po keturių valandų“, - sako vaikinas.

Vėliau septyniolikmetis buvo nugabentas į teismą, kur milicijos pareigūnai jį apkaltino dalyvavimu riaušėse ir petardų mėtymu į milicijos pajėgas – vaikinas abu jam metamus kaltinimus primygtinai neigia, jis tvirtina paprasčiausiai fotografavęs.

Vaikinas į laisvę paleistas už užstatą.

Ukrainos parlamentarė Irena Seh BBC sakė, jog ketina vaikino kankinimų klausimą iškelti vyriausybėje.

„Rytoj vaikinas keliaus į prokuratūrą, kur pateiks skundą“, - patikino politikė.

Ukrainos milicijos atstovas Kijeve BBC sakė, jog jie nieko apie tariamą kankinimų atvejį nežino.

Portale „YouTube“ atsirado vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip „Berkut“ narys šauna beginkliam žmogui į koją.

Ukrainos radijo stotis „Radio Liberty“ jau skelbė, jog ant negyvo rasto aktyvisto Jurijaus Verbickio kūno aptikta kankinimų žymių.

Pranešama, jog J. Verbickis buvo pagrobtas šią savaitę kartu su kitu aktyvistu – Igoriu Lucenka, kuris vėliau buvo paleistas ir dabar gydomas ligoninėje.

Ukrainos opozicijos lyderiai ketina susitikti su šalies prezidentu Viktoru Janukovyčiumi – protestai Ukrainoje prasidėjo prieš gerus du mėnesius. Vienas iš jų,buvęs boksininkas Vitalijus Klyčko, teigia: tuo atveju, jeigu pirmalaikiai rinkimai šalyje surengti nebus, už Ukrainą Europoje kovojančius protestuotojus jis ketina lydėti „į mūšį“.

V. Klyčko taip pat paragino abi nesutariančias puses- tiek miliciją, tiek protestuotojus – kol vyksta derybos, susilaikyti nuo agresijos.

Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas teigia, jog „kompromisas yra įmanomas“, tačiau opozicija turėtų vengti ultimatumų.

Trečiadienį per protestuotų ir milicijos susirėmimus Kijeve žuvo du žmonės – tai buvo pirmosios demonstracijų, Kijeve ir visoje Ukrainoje nerimstančių jau nuo lapkričio pabaigos, aukos.

Prokuratūra oficialiai pavirtino, jog abu vyrai mirė nuo šautinių žaizdų. Vėliau pranešta apie dar trijų žmonių mirtį.

Vienas iš žuvusiųjų įvardijamas kaip 20 metų pabėgėlių iš Armėnijos sūnus Seržas Nihojanas. Jis iš savo namų rytų Ukrainoje į Kijevą protestuoti atvyko gruodį.

Antroji auka – Baltarusijos pilietis Michailas Žyznevskis, protestavęs kartu su Ukrainos radikaliosios dešinės grupe „Una-Unso“.

Ukrainos pareigūnai atsakomybę dėl dviejų vyrų mirties neigia.

Tai buvo pirmosios aukos, kurių pareikalauta nuo tada, kai lapkričio pabaigoje Ukraina pradėjo protestuoti prieš šalies prezidento V. Janukovyčiaus sprendimą nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

Situacija Kijevo centre ir toliau išlieka itin įtempta: liepsnoja barikados, nuo degančių padangų į dangų kyla tiršti juodi dūmai – tai užtvaros, skiriančios dvi stovyklas (riaušių miliciją ir protestuotojus).

Ukrainos opozicija: „Berkut“ naudoja granatas su veržlėmis ir vinimis

Partijai „Batkivščina“ („Tėvynė“) atstovaujantis deputatas Andrejus Parubijus tvirtina, kad Vidaus reikalų ministerijos specialiosios paskirties dalinio „Berkut“ kariai per susirėmimus su Maidano aktyvistais Gruševskio gatvėje naudoja perdarytas granatas. Apie tai deputatas pranešė sausio 23 dieną nacionalinio pasipriešinimo štabe surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje, skelbia newsru.ua.

„Mes pranešėme apie tai, kad „Barkut“ darbuotojai, žmonės, stovintys kitoje barikadų pusėje, jie faktiškai daro savadarbes granatas, kuriomis ir žaloja barikadose stovinčius žmones“, - sakė A. Parubijus ir pažymėjo, kad neseniai pavyko gauti tokių granatų pavyzdžius. Deputatas pridūrė, kad jos „veikia kaip kovinės granatos, jomis siekiama sunaikinti“.

A. Parubijus pademonstravo dvi granatas, apvyniotas lipnia juosta, veržlėmis ir vinimis. „Tai pavyzdys, kaip jie perdaro neva karinę granatą, kuri skleidžia garsą ir dūmus, į kovinę granatą, sužeidžiančią taikius piliečius, protestuotojus“, - aiškino deputatas.

Priminsime, kad sausio 22 dieną Ukrainos vidaus pajėgos per susirėmimus Gruševskio gatvėje Kijeve panaudojo šarvuotį.

Milicija neigia prisidėjusi prie protestuotojų žūties

Ukrainos milicija patvirtino, kad du jauni vyrai, žuvę per protestuotojų susirėmimus su saugumo pajėgomis Kijeve, mirė nuo šautinių žaizdų, tačiau neigė savo atsakomybę dėl jų žūties.

„Abiejų vyrų mirties priežastis buvo šautinės žaizdos“, – rašoma vidaus reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

Milicija nurodė, kad aukos yra 20-metis Sergejus Nigojanas iš pramoninio Dniepropetrovsko regiono ir 25 metų Baltarusijos pilietis Michailas Žiznevskis.

Ketvirtadienį milicijos paskelbtame pareiškime nurodoma, kad S.Nigojanas mirė pašautas stambiais šratais, o M.Žiznevskis – nuo kulkos, paleistos iš medžioklinio ginklo.

Pareiškime teigiama, kad milicija nenaudoja tokių šaudmenų, nuo kurių per susirėmimus Ukrainos sostinės Hruševskio gatvėje žuvo du jauni vyrai.

„Be to, milicija ir vidaus kariuomenė, kuri ten užtikrina viešąją tvarką, neturi su savimi tarnybinių ginklų“, – sakė vidaus reikalų ministerijos Vyriausiosios tyrimų valdybos vadovo pirmasis pavaduotojas Vitalijus Sakalas.

Jis pridūrė, jog šiuo metu atliekamas tyrimas dėl šaunamųjų ginklų panaudojimo, ir nurodė, jog kažkas norėjo „išprovokuoti konflikto eskalaciją ir pateisinti tai, kad ginklus naudoja protestuotojai“.

Jis kalbėjo apie „daugybę vaizdo įrašų“, kuriuose matyti žmonės su šaunamaisiais ginklais. Milicija mėgina nustatyti visas aplinkybes, kaip buvo nušauti du minėti vyrai, pridūrė V.Sakalas.

„Jau išsiaiškinta, kad jų kūnai buvo perkelti, ir kad nėra liudininkų, mačiusių, kas nutiko“, – rašoma VRM pareiškime.

Opozicijos aktyvistai skelbia, kad per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo penki protestuotojai, keturi iš jų – nuo šautinių žaizdų.